Košarica 0
Wolfgang Amadeus Mozart (Knjige)

Wolfgang Amadeus Mozart

Biografija austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, središnje ličnosti bečke klasike. Mozart, u djetinjstvu prozvan za "čudo od djeteta", već je u dobi od šest godina skladao i koncertirao a kasnije stvorio više od šest stotina opsežnijih skladbi. U ovoj knjizi prati se njegov razvoj, obuka i utjecaj oca, glazbene turneje po Europi, stvaralaštvo.

Ova mala, popularna Mozartova biografija iz pera Fritza Hennenberga sadrži gotovo sve relevantno za prvi i za naredne naše susrete s ovim „čudom od djeteta“ – a sve dokumentirano, ilustrirano, citirano. Bez osobnih impresija. Mozart s Bachom i Beethovenom čini onu trijadu muzičkih genija koju će biti teško, ako ne i nemoguće, nadmašiti. Nije tu riječ samo o djelima koja su utkana u bit muzike kao umjetnosti i ljudskog stvaranja, već i o novoj trajnoj svjesnosti značenja koje u sebi sadrži fenomenologija umjetničkog djela za postanak i opstanak homo sapiensa kao slobodnog, kreativnog bića. Knjiga sadrži brojne slikovne priloge, ali i citate iz njegovih pisama, kao i onih njegovih suvremenika. Na kraju je biografije sažeti kronološki prikaz njegova života i stvaranja, bibliografija, kazalo imena te bilješka o autoru.

 

Iz sadržaja: Kako se odgaja "čudo od djeteta": Iskustva iz Italije i nakog toga; Mozartovo stvaranje do 1777. godine; Čovjek sa svojim proturječjima; Samootkrivanje; "Da sam takorekuć do guše u glasbi"; Usponi i padovi u Beču.

Šifra artikla 4010-05761
Književni žanr Biografije
Autor Fritz Hennenberg
Broj stranica 192
Uvez Tvrdi
Izdavač Naklada Slap
Godina izdanja 2005.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se