Košarica 0
Večera (Knjige)

Večera

Ljetna večer u Amsterdamu, dva bračna para sastaju se u pomodnom restoranu. Između zalogaja hrane i šuma zveckanje pribora za jelo, razgovor ostaje u granicama ugodne pristojnosti — banalnost na poslu, trivijalnost praznika. Ali isprazne riječi prikrivaju strašan sukob, sa svakim usiljenim smiješkom i svakim novim jelom oštre se noževi...

Možda će vas zanimati

Svaki par ima petnaestogodišnjega sina. Njih su dvojica počinila nešto grozno, snimila ih je kamera, njihove nejasne slike zasjale su u dnevnim sobama diljem države; usprkos opsežnoj policijskoj istrazi, nitko ne zna tko su ti mladići, osim njihovih roditelja. Dok večera doseže kulinarski vrhunac, razgovor se napokon povede o djeci — raspadaju se uljudnost i prijateljstvo, jedni i drugi samo pokazuju dokle su spremni ići da zaštite voljene sinove.
Šifra artikla 4010-09212
Književni žanr Kriminalistički roman/Triler
Autor Herman Koch
Broj stranica 264
Uvez Tvrdi
Izdavač Znanje
Biblioteka Hit
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Tragikomedija toliko drugačija od ostalih knjiga da ćete dugo misliti o njoj!

Autor: Lea (16.1.2015.)


Ova knjiga Hermana Kocha zapela mi je za oko odmah po izlasku. Puno se pričalo o njoj, nagrađivana je i prevedena na mnoge jezike pa sam jedva dočekala hrvatski prijevod izdavačke kuće Znanje.

Radnja romana odvija se, kako pogađate, za vrijeme večere. Poglavlja su podijeljena na nazive aperitiv, predjelo, glavno jelo, desert i napojnica što knjigu odmah čini interesantnom. Kako glavni likovi dolaze u restoran i započinju večeru, isprepliće se prošlost i sadašnjost pa radnju prate i sjećanja likova na mnoge minule događaje, bliske ali i iz daleke prošlosti. Moram priznati, ispočetka mi se knjiga činila opširna i nije bilo lako pronaći poveznice između tih događaja. Odmah shvaćamo da je večera organizirana kako bi se raspravile neke životno bitne stvari i postigao nužan dogovor, a o čemu je točno riječ, saznajemo kako priča odmiče.

"Nesreća ne podnosi tišinu - posebice nelagodnu tišinu koja nastupi kad ste sami."

Događaji koji dovode do tragedije su šokantni. Raspravlja se o maloljetničkom nasilju, no najveću sablazan izaziva upravo reakcija roditelja. Postavlja se pitanje: gdje su granice i koliko daleko bi roditelj trebao ići da zaštiti svoje dijete? Je li ispravno zauzeti se za njih čak i kada jako pogriješe ili treba pustiti da nauče lekciju? Poznata je uzrečica kako bi roditelj učinio sve za svoje dijete, no što kada to debelo prelazi granice zakona? Tko je u pravu, tko u krivu, treba li koga osuđivati i zašto? Također, ozbiljno ćete se zamisliti kakav su uzor roditelji djeci te trebaju li ona sama preuzeti odgovornost za svoj život ili će zauvijek biti ovisna o roditeljima te samim time, neodgovorna i kada postanu odrasli ljudi.

"... i kad se praviš da se ništa nije dogodilo, nešto se događa..."

Tematika je teška i dat će vam puno misliti, pogotovo ako ste roditelj. Kako se klupko razmotava a kraj je uistinu neizvjestan, knjigu čitate u jednome dahu. Psihološka je karakterizacija likova vrhunska čemu doprinose mnogi detalji i događaji opisani od samog početka knjige te je svaki od njih itekako bitan za priču.

"Katkada odgovorite na pitanje tek da ga glasno postavite."

Ovaj psihološki triler koji je istodobno i prava drama nećete prestati čitati dokle ne dobijete odgovore na sva pitanja, no tu nije kraj. Upravo tada, nakon što zatvorite korice ove knjige, počet će navirati pitanja (a sigurno ćete se zapitati što biste vi učinili u mnogim navedenim situacijama) i još dugo, dugo ćete razmišljati o istim.

Dobar tek, a možda će nekima večera prisjesti!

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se