Košarica 0
Umijeće utrkivanja po kiši

Umijeće utrkivanja po kiši

Potresna, ali i protkana humorom te u konačnici optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi.

Možda će vas zanimati

Enzo je idealan pripovjedač. On je pas, križanac između labradora i terijera, frustriran nemogućnošću da govori, ali su zato njegova osjetila izoštrenija, njegove emocije manje komplicirane od ljudskih. Enzo zna da je različit od drugih pasa: filozof s gotovo ljudskom dušom, znanje je stjecao gledajući dokumentarce na televiziji i pažljivo slušajući riječi svoga gazde Dennyja Swifta. Gledajući po čitave dane stare snimke autoutrka svojega gospodara, Enzo smišlja aforizme u stilu istočnjačkih koana koji se odnose na utrkivanje ali i na sam život, i iščekuje dan kad će njegov pseći život biti okončan i kad će se reinkarnirati kao čovjek.
Šifra artikla 4010-05956
Književni žanr Drama/Poezija
Autor Garth Stein
Broj stranica 312
Uvez Meki
Izdavač Naklada Ljevak
Biblioteka Graham Greene
Godina izdanja 2011.
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Predivna dirljiva priča ispričana iz perspektive psa Enza u kojoj opisuje suživot sa svojim vlasnikom.

Autor: Lea (22.7.2014.)

Denny je psu dao ime po Enzu Ferrariju pošto je veliki obožavatelj Formule 1 i nada se jednoga dana postati profesionalni vozač. Najviše voli voziti po kiši. U međuvremenu radi u mehaničarskoj radionici te u slobodno vrijeme gleda mnogobrojne snimke utrka i traži način kako ispuniti dugogodišnji san. Baš kada je na dobrom putu i počinje sudjelovati u utrkama, žena mu se smrtno razboli i umire a njemu se život okreće naglavce. Osim nesreće koja je snašla njegovu obitelj, ženini roditelji mu žele oduzeti skrbništvo nad kćerkom Zoe, optužen je za silovanje, zbog odvjetnika bankrotira…

Enzo prati cijelu tu priču očima psa i priželjkuje da je čovjek te da može gazdu obraniti na sudu i reći svima koliko je dobar čovjek i otac. No on ne može govoriti niti utjecati na situaciju, ali je tu za Dennya a svakoga tko će pročitati ovu knjigu razoružat će zaključcima o čovječanstvu. Enzo, kao i njegov vlasnik, obožava utrke i pogledao je bezbroj snimki, pa sve teze koje donosi uspoređuje s umijećem utrkivanja – sve što vrijedi kod utrka, vrijedi i u životu.

Knjiga je nešto posebno iz više razloga – napeta je i realistična obiteljska drama, ispričana na krasan način iz neobične perspektive a uz to je inspiracijska knjiga koja potiče na razmišljanje i u većini Enzovih zaključaka i usporedbi prepoznat ćete sami sebe ili nekoga koga poznajete. Ovo je nešto što se čita više puta, gdje se označavaju citati (pa i cijeli odlomci i poglavlja). Ako volite napete romane s pričom isprepletenm životnom filozofijom, nabavite “Umijeće utrkivanja po kiši” i pročitajte Enzovu priču!

“Proživjeti svaki dan kao da si ga oteo smrti, tako i ja želim živjeti. Osjećati životnu radost koju je Eve osjećala. Riješiti se tereta, tjeskobe i straha s kojima se svakodnevno suočavamo. Reći živ sam, lijep sam, jesam. Jesam. Tome moramo težiti. Kad budem čovjek, tako ću živjeti.”

“Nijedna utrka nije dobivena u prvom zavoju ali mnoge su tamo izgubljene.
Točno: utrka je duga – da bi stigao prvi, prvo je moraš završiti.”

“Utrka je duga. Bolje je voziti u okviru svojih mogućnosti i završiti iza drugih nego voziti presilovito i razbiti se.”

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se