Košarica 0
U boju sutra na me misli

U boju sutra na me misli

Završivši u stanu nesuđene ljubavnice, koja umire prije ljubavnog čina, glavni je protagonist ulovljen u mrežu tuđih obiteljskih tajni.
Víctor Francés, glavni protagonist Maríasova romana, je TV scenarist i anonimus ili pisac u sjeni, zadužen za pripremanje govora važnim ali neobrazovanim osobama. Na večeru ga u svoju kuću poziva Marta Téllez, majka dvogodišnjeg djeteta, čiji je suprug na putu u Londonu. Nakon romantične večere muškarac i žena prelaze u spavaonicu. Ali, Marta Téllez iznenada umire u potresnom prizoru agonije.

Ova neostvarena nevjera tako se pretvara u bajkovito nevjerojatnu priču sa stvarnim i teškim pitanjima: što učiniti s tijelom, treba li koga obavijestiti ili ne, kakva je razlika između života i smrti? Víctor Francés brzo će donostiti odluke, ili ih neće donijeti nego će se prepustiti da ga vode čas dobronamjerni čas podli porivi...

Zadivljujuće štivo Javiera Maríasa još jednom odvodi čitatelja u čaroliju iz koje neće poželjeti izaći. Autor postiže napetost pišući o onom skrivenom, o djelima i namjerama, o onome što činimo i ne znajući, o volji koja se gotovo nikada ne ostvari, o tome kako znamo iznevjeriti osobe koje smo nekada voljeli, o zaboravu koji čini da se sve "kreće prema svom laganom iščeznuću", o neodlučnosti, o rastanku i, na kraju, o prijevari, koja je možebitno "naše prirodno stanje, i stoga nas možda ne bi trebala toliko boljeti". A Shakespeareova zlokobna misao "U boju sutra na me misli, i nek mač ti bez brida ispadne; očajavaj i umri", stalno se ponavlja kao kletva ili kao upozorenje.
Šifra artikla 4010-08303
Književni žanr Proza
Autor Javier Marías Marías
Broj stranica 203
Uvez Tvrdi
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2005.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se