Košarica 0
Trinaest razloga

Trinaest razloga

Jednog dana nakon škole Clay Jensen na svom trijemu pronađe kutiju. U njoj je sedam dvostranih audiokazeta. Na njima se nalazi trinaest priča. Trinaest razloga zašto se Hannah Baker ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi koja joj je dala razlog za samoubojstvo. Svaka od njih mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu. Inače kopija snimki postaje javna.

Možda će vas zanimati

Jednog dana nakon škole Clay Jensen na svom trijemu pronađe kutiju. U njoj je sedam dvostranih audiokazeta. Na njima se nalazi trinaest priča. Trinaest razloga zašto se Hannah Baker ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi koja joj je dala razlog za samoubojstvo. Svaka od njih mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu. Inače kopija snimki postaje javna. Ne znajući kakvog je udjela mogao imati u sudbonosnoj odluci djevojke koja mu se oduvijek sviđala, ali koju nikad nije uspio upoznati kako treba, Clay počne preslušavati snimke i suočavati se sa sudbinom Hanne Baker i vlastitom krivnjom… Ispripovijedan s iznimnim razumijevanjem i suosjećajnošću, književni prvijenac Jaya Ashera Trinaest razloga postao je miljenik i publike i kritike, pokrenuvši javnu raspravu o ovoj iznimno osjetljivoj i presudno važnoj temi. Ova posebna knjiga ubrzo nakon izlaska popela se na prva mjesta svih relevantnih top-ljestvica i tamo ostala mjesecima, dobitnica je niza uglednih američkih književnih nagrada i proglašena je najboljom knjigom za mlade u Americi u godini izlaska, a neki dijelovi uvršteni su u udžbenike. Prijevod ovog upečatljivog djela potpisuje Lidija Milenkov Ečimović.
Šifra artikla 4010-03535
Književni žanr Young adult
Autor Jay Asher
Broj stranica 208
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Algoritam
Godina izdanja 2013
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Obavezno štivo!!!

Autor: Lea (1.7.2014.)
Postoji trinaest razloga zbog kojih je tvoja kolegica mrtva. Ti si jedan od njih.
stop; Ne možeš zaustaviti budućnost.
rewind; Ne možeš se vratiti u prošlost.
play; Jedini način da otkriješ tajnu je da pristaneš na igru.

Jednog dana nakon škole Clay na trijemu pronalazi misterioznu kutiju. U njoj su snimke koje je snimila njegova vršnjakinja Hannah netom prije smrti, a sadrže trinaest razloga zašto je počinila samoubojstvo. Uz njih je priloženo pismo s uputama i listom osoba kojima se paket mora proslijediti, inače će kopije snimki postati javne. Clay nije dobro poznavao Hannah i nema ni najmanju predodžbu kako je on mogao utjecati na njenu tragičnu odluku, te počinje preslušavati snimke...

Iako u početku ne ćete razumjeti što je nagnalo Hannah na takav čin, razlozi će se činiti banalnima a ona kao nesigurna osoba, razvoj događaja ubrzo počinje šokirati. Na snimkama djevojka priča priču od samoga početka nanizavši događaje koji se isprva čine nebitnima te navode na nerazumijevanje i nevjericu čitatelja. Međutim, slagalica se ubrzo popunjava na način koji zapanjuje objašnjavajući kako je jedan najobičniji i naizgled bezazleni trač uništio djevojci život do te mjere da joj postane nepodnošljiv i ne vidi izlaza iz te situacije. Čitav niz sitnica koje se nižu jedna na drugu na kraju nam prikazuje kako se gomila naizgled nebitnih stvari i događaja pretvara u ogroman problem koji dovodi do tragedije.

Čitajući knjigu, cijelo vrijeme sam razmišljala da ishod ove priče nije trebao biti takav. Bilo tko od ljudi sa snimke mogao je drugačije postupiti. Hannah je mogla drugačije postupiti. No bit ove priče nije osuđivanje njenog čina - na kraju krajeva, ne morate ga ni razumjeti – knjiga upozorava na osjetljivost mladih u pubertetu i okrutnosti (gdje ulogu često igra zavist) školskih kolega koja je, nažalost, vrlo česta pojava i ne bi se smjela zanemarivati. Samo zato jer okrenemo glavu od nečega, ne znači da se i dalje ne dešava.

Ovo je jedna od onih knjiga koja će vas u svakom slučaju natjerati da dobro razmislite, a sama priča i popratna razmišljanja trajno će vam se urezati u pamćenje. Ne mogu se oteti dojmu da bi se mladi, kada bi bila na popisu obavezne školske lektire, možda zapitali: je li djevojka iz zadnje klupe Hannah? A ona koju stalno zadirkujemo? Ili ona o kojoj smo iz zabave proširili sočne tračeve? S druge strane, kada bi roditelji pročitali ovu knjigu, neminovno bi se zapitali: je li moje dijete Hannah?

Iako je tema vrlo teška, knjiga se čita u jednome dahu i sa sigurnošću mijenja živote. Hoće li nakon čitanja ostaviti gorak trag u nama najviše ovisi o tome s kojim se od likova iz priče možemo poistovjetiti. Stoga preporučam ovo obavezno štivo i mladima i roditeljima jer će neupitno ostaviti traga na vama te najbitnije od svega, opisati osjećaje depresivne i zlostavljane osobe te simptome koji mogu dovesti do tragedije koja je (čitavši, vidjet ćete, vrlo lako) mogla biti spriječena.

„Spektakularan roman. Asher pripovijeda sa iskrenošću i jednostavnošću koja je potresno stvarna.“
Gordon Korman

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se