Košarica 0
Struktura i priroda inteligencije (Knjige)

Struktura i priroda inteligencije

Znatno zahtjevniji dio posla u pripremi 2. proširenog izdanja knjige odnosi se na odabir najznačajnijih teorijskih i empirijskih "noviteta" u području inteligencije. Naime, s jedne strane, tu je razvoj kompjutorske tehnologije koja omogućuje paralelno procesiranje nužno za umjetnu inteligenciju ravnu ili čak u nekim aspektima superiornu ljudskoj.

Možda će vas zanimati

Kao i drugdje u svijetu, inteligencija je i kod nas, gledano kako profesionalno tako i laički, jedan od najzanimljivijih psihologijskih pojmova. Iako je tradicija mjerenja i istraživanja kognitivnih osobina u nas duga, do sada nismo imali vlastitu knjigu s ambicijom temeljitog pregleda konceptualizacija, istraživanja i najvažnijih nalaza u ovom području. Predrag Zarevski je "probio led" te će njegov pokušaj vjerojatno pobuditi znatnu pažnju stručne i šire publike. Na inteligenciju se u ovoj knjizi gleda kao na najvidljiviji i najznačajniji dio kognitivnog funkcioniranja, koji je dobro reprezentiran i u laičkom poimanju ljudskih sposobnosti. Stoga je inteligenciji dano najviše prostora, ali nužno je bilo prikazati i ostale kognitivne procese koji na nju utječu i na koje utječe inteligencija. 

Iz sadržaja
Mjerenje brzine procesa obrade informacija; 
Određenje inteligencije; 
Faktorski modeli kognitivnih sposobnosti; 
Kibernetički modeli kognitivnih sposobnosti; 
“Neklasični” pristupi istraživanju kognitivnih sposobnosti; 
Uloga naslijeđa i okoline za razvoj inteligencije; 
Spolne razlike u kognitivnom funkcioniranju; 
Kognicija i dob; 
Utjecaj vježbe na rezultate u testovima inteligencije; 
Eksplicitne i implicitne teorije inteligencije; 
Inteligencija i učenje; 
Inteligencija i ličnost; 
Rasa i inteligencija; 
Pogled u budućnost - umjetna inteligencija.

 

"Eto, prije 12 godina sam u poglavlju o umjetnoj inteligenciji predvidio da nije daleko trenutak kad će kompjutori konstruirati nove testove inteligencije. A već 2005. gđa Susan Embretson objavljuje takvu umjetnu inteligenciju za prilagodljivo testiranje inteligencije. Osim za prilagodljivo testiranje inteligencije, kompjutorska tehnologija u još dva područja omogućuje značajne napretke. Prvo, opremljena virtualnom realnošću otvara velike mogućnosti i za razvoj i za testiranje kognitivnih sposobnosti. Drugo, kako za poticanje razvoja, tako i za preciznije mjerenje stvarnih intelektualnih potencijala, dinamičko testiranje (koje je najefikasnije upravo onda kad se koriste i prednosti suvremenih kompjutora) postaje sve popularnije. Općenito, sve veći broj testova inteligencije doživljava transformaciju u elektronički oblik." (iz Predgovora 2. izdanju)

Šifra artikla 4010-05677
Književni žanr Psihologija
Autor Predrag Zarevski
Broj stranica 310
Uvez Tvrdi
Izdavač Naklada Slap
Godina izdanja 2012.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se