Košarica 0
Stres, procjena i suočavanje (Knjige)

Stres, procjena i suočavanje

Ovo je bitno izdanje za psihologiju, kao i našu znanost općenito, jer pristupi stresu koje susrećemo u našoj javnosti uglavnom se svode na primitivnu vulgarizaciju fenomena, ili u najboljem slučaju na mehanicistički prijenos fizioloških zakonitosti u psihologiju.

“Stres, procjena i suočavanje” djelo je koje je utjecalo na novi način poimanja stresa. U istraživanju stresa postojale su, i još uvijek dijelom postoje, tri paradigme. Reakcijski model stresa postavio je Hans Selye 1936. godine i taj je pristup prisutan uglavnom u fiziološkim istraživanjima stresa. Holmes i Rahe su 1967. objavili svoju poznatu listu 43 (životna) stresora, što je postalo metaforom za podražajni model stresa. Konačno, Richard S. Lazarus je 1960-ih krenuo s kognitivno-transakcijskim pristupom stresu. Lazarus u kasnijim radovima ističe da je on svojim kognitivno-transakcijskim pristupom dao osobni doprinos rušenju biheviorističke psihologije, koja je, kako on kaže, pokušavala dekorticirati čovjeka.

 

Ova knjiga ima tri glavna dijela: detaljan prikaz teorije stresa, pretežno usmjeren na kognitivnu procjenu i suočavanje. Pristup odražava dugotrajno ulaganje u određena teorijska i metateorijska stajališta i perspektive. Drugo, sa stajališta teorije autora, istražuju se glavna kretanja unutar područja, uključujući pitanja bihevioralne medicine, cjelokupnog životnog razvoja, emocija, upravljanja stresom i tretmana. Treće, budući da stres, suočavanje sa stresom i prilagodba predstavljaju i individualno psihološki i fiziološki ljudski problem, koji je također i kolektivni problem jer ljudi funkcioniraju u društvu, razmatranja su višedisciplinarna i usmjerena na različite probleme. Knjiga je namijenjena kliničarima (psihijatrima, socijalnim radnicima, medicinskim sestrama i kliničkim psiholozima), sociolozima, antropolozima, istraživačima u medicini i fiziologiji.

Šifra artikla 4010-05701
Književni žanr Psihologija/Psihijatrija
Autor Richard S. Lazarus, Susan Folkman
Broj stranica 324
Uvez Meki
Izdavač Naklada Slap
Godina izdanja 2004.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se