Košarica 0
Stogodišnjak

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao

Izdavački fenomen u kojem pratimo zgode i nezgode jednog stogodišnjaka koji je svojom originalnošću i humorom osvojio čitatelje širom svijeta.

Možda će vas zanimati

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio...Ova je krimi-priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan? Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi?
Šifra artikla 4010-04032
Književni žanr Humor/Satira
Autor Jonas Jonasson
Broj stranica 300
Uvez Meki
Izdavač Fokus komunikacije
Godina izdanja 2013.
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Ova knjiga idelana je za mlađe, starije, muškarce i žene- jednom riječju, za sve.

Autor: Lea (9.10.2014.)
Jonas Jonasson - Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao

Na sam stoti rođendan Allana očekuje velika zabava uz prisutnost gradonačelnika i medija, no on to ne želi. Zato odluči pobjeći iz staračkog doma spustivši se kroz prozor i nestavši. Već nam sam naslov govori o tome i čovjek bi pomislio da zna o čemu se tu radi. Ipak, to je samo uvod u niz nezaboravnih avantura, ne samo za Allana, već i za čitatelja.

Čekajući autobus na kolodvoru, Allan pristaje pričuvati kofer koji uzima sa sobom nakon što prijevoz stigne. Ni ne sluti u kakve će ga to neprilike dovesti pošto je u njemu 50 milijuna kruna koje pripadaju narko-mafiji. Tako se, osim osoblja staračkog doma, u potragu za stogodišnjakom priključuje i policija ali i opasni kriminalci koji žele natrag svoj novac. No, Allan ima druge planove – iskoristiti ga kako bi pobjegao čim lakše i dalje, jer nipošto ne želi natrag u starački dom.

Allan, koji je ubrzo osumnjičen i za ubojstvo, putem upoznaje razne ljude koji mu se pridruže pa iako je sve teže bježati i ostati pritajen, svaki puta veselo društvance uspije za dlaku umaknuti raljama policije i dilera. Uvijek kada je katastrofa na pomolu, nekakva slučajnost ili splet okolnosti izvuku Allana i pratitelje iz neprilike, što je opisano na vrlo duhovit način.

Unutar cijele te komične priče, ispričana je i priča o Allanovom životu. Iskreno, ne znam što je zabavnije – aktualni događaji ili njegova prošlost bogata zanimljivim događajima. Naime, Allan je karijeru započeo kao stručnjak za eksplozive. Iako ga politika nikada nije zanimala a kroz cijeli je život kročio naivno i ne zamaravši se ničime, imao je prilike raditi sa znanstvenicima na prvoj atomskoj bombi te susresti mnoge poznate ličnosti 20.stoljeća. Ne samo to, nego je i direktno bio upleten u najznačajnije događaje tog razdoblja, iako on toga uopće nije svjestan.

Tako je autor prikazao sve likove i događaje koji su obilježili 20. stoljeće kroz jedan neutralan lik, očima “običnog” čovjeka, a njegovo sudjelovanje u svemu tome genijalno uklopio s povijesnim činjenicama. Ovo, uz avanturu bijega koju Allan proživljava, knjigu čini izrazito napetom i zanimljivom.

Zbog toga je knjiga zasluženo prozvana izdavačkim fenomenom desetljeća. Divim se ideji autora a još više uspješnoj izvedbi – mogao je za Allana izmisliti bilo kakvu prošlost i sigurno bi bila zabavna, no čitati o povijesti na jedan tako zabavan način zaslužuje same pohvale. To čini karakterizaciju glavnog lika fascinantnom i daje joj posebnu dubinu i opsežnost. Allan je u svemu tome prikazan kao neutralan lik koji se iz po život opasnih situacija izvukao baš na račun toga jer nije bio proračunat niti su ga ikada zanimale teme poput politike ili religije. Sa svakim novim poglavljem pitala sam se koji je događaj sljedeći i kakva je Allanova uloga u svemu tome, kao i kako će se ovog puta izvući.

Sve to zajedno knjigu čini veoma zabavnom, pri čemu ne mislim samo na urnebesne djelove pri kojima se umire od smijeha, nego onako, u globalu – kad sklopite korice ove knjige, to je zbilja duhovito štivo. S druge strane, ako se malo zamislite nad pročitanim i pogledate u dubinu, shvatit ćete da je to svojevrsna kritika društvu te će vas potaknuti da razmislite što je u životu bitno, a sve to na duhovit način i uz puno smijeha i uživancije.

Ova knjiga idelana je za mlađe, starije, muškarce i žene- jednom riječju, za sve. Može se čitati više puta, a ukoliko njome obogatite kućnu biblioteku, računajte na to da će većinu vremena biti posuđena.
Također, idealan je poklon – i za susjedu, i za šefa – s ovim štivom jednostavno ne možete fulati.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se