Košarica 0
Sportska prehrana

Sportska prehrana

Besplatno pročitaj poglavlje
Sportska prehrana na popularan način upućuje na važnost pravilne prehrane u sportu, te brojnim i vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu.

Možda će vas zanimati

"Sportska prehrana" pisana je za širu javnost, ponajprije sportašima koji se tako mogu informirati o važnosti pravilne prehrane za psihofizički ustroj organizma. Međutim, knjiga je napisana i znanstveno, uz brojne literaturne navode, jer napisano temelji na znanstvenim dokazima. Usto autori vrlo odgovorno i profesionalno ukazuju na brojna još neistražena područja u prehrani u kojima nema dovoljno mjernih objektivnih pokazatelja o vrijednosti nego samo uvriježenih i prihvaćenih postavki o prehrani.

Knjiga počinje dijelom koji se bavi procjenom uhranjenosti i nutritivnog statusa sportaša. Na to se nadovezuju dijetetičke metode kao vrijedna mjera prehrane i objektivna procjena utjecaja prehrane na zdravlje. Slijedi poglavlje o probavi hrane i metabolizmu energije. U zasebnim su poglavljima prikazani proteini, ugljikohidrati i masti, te vitamini i minerali. Ističe se važnost hidracije, raspravlja o dodacima prehrane, uživanju alkohola i njegovu utjecaju na sport. Posljednji dio knjige posvećen je prehrani specifičnih skupina, primjerice djeci i vojnicima, te brojnim prilozima. Brojne ilustracije, grafikoni i tablice olakšavaju razumijevanje teksta i navode podatke koji pomažu u procjeni prehrambenog statusa, a tu su i primjeri uravnoteženih jelovnika.
Valja istaknuti da autori u svakom poglavlju izdvajaju i ističu 'poruke', tj. sve što bi htjeli da čitatelj prepozna kao važnu informaciju. Kroz znanstvenu informaciju, ali i temeljem iskustva vrhunskih sportaša, šalje se poruka o pravilnoj prehrani. Jednako se tako ističu brojne, još uvijek prisutne zablude o pravilnoj prehrani. Ukazuje se i na placebo učinak, odnosno nedovoljno utvrđenu vrijednost pojedinih sastojaka nadomjesne prehrane koja se bez i natruhe sumnje smatra visokovrijednom. Autori po tim pitanjima nemaju isključiv stav nego ističu prepoznatljivost kvalitetne prehrane temeljene na dokazima, shvaćajući da se samo strpljivim pristupom i trajnom edukacijom može mijenjati uvriježeni sud o pravilnoj prehrani. Svakako još jednom valja istaknuti da autori određuju znanstvene pokazatelje kao temelj, a psihološke te običajne značajke prehrane vrhunskih sportaša kao jednako važan čimbenik na koji se može djelovati, postupno ga mijenjajući.
Jedna od temeljnih poruka autora je: Nitko svoj način života ne može nazvati zdravim ako ne uključuje i pravilnu prehranu te redovitu tjelesnu aktivnost.
Knjiga Sportska prehrana vrlo je vrijedno djelo koje ne samo da nudi poruku o važnosti pravilne i zdrave prehrane nego i brojnim vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu. Zato je riječ o vrlo zanimljivom štivu za studente nutricionizma i kineziologije, liječnike u sportu, sportaše, trenere, sportske djelatnike, ali i one koji se sportom bave samo rekreativno.
Šifra artikla 4010-10933
Književni žanr Sport
Autor Zvonimir Šatalić, Maroje Sorić i Marjeta Mišigoj-Duraković
Broj stranica 416
Uvez Meki
Izdavač Znanje
Biblioteka Publicistika
Godina izdanja 2016
Izdanje Prvo
Dimenzije artikla 17x24 cm
Težina artikla 520 g

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se