Košarica 0
Šok od pada

Šok od pada

Roman Šok od pada osvojio je prije nekoliko mjeseci jednu od najcjenjenijih britanskih književnih nagrada – nagradu Costa za knjigu godine i za prvijenac godine. Na posve nov i drugačiji način, uzbudljivo i otvoreno, Nathan Filer piše ovaj hrabri roman koji ruši stereotipe.
Šok od pada dirljiv je i poetičan, ali i duhovit roman. Slikovito, slojevito i neuobičajeno, Nathan Filer piše o čovjeku koji obolijeva od shizofrenije, a istodobno ga izjeda krivnja. Njegov je portret fascinantan i životan, a jednako su snažno i dojmljivo opisani i ostali akteri ovoga romana.
Matthew je dječak koji odrasta u Bristolu. Nakon smrti svojeg starijeg brata, polako obolijeva. Pratimo njegov život od vremena kada mu je pet godina do ranih dvadesetih. Matthew je hospitaliziran, no jako mu se teško priviknuti na zatvaranje i bolnički ritam. Istovremeno, vrlo je svjestan straha koji svojim ponašanjem izaziva kod ostalih bolesnika što nimalo ne olakšava otpor kojeg ionako osjeća prema instituciji. Liječi se pisanjem. Na starom pisaćem stroju ispisuje interpretaciju vlastita života koju pokatkad „ukrasi“ i pokojim crtežom.
Šok od pada izvanredan je, hrabar i inovativan roman iz pera jednog od najuzbudljivijih novih pisaca.

Nathan Filer britanski je pisac i predavač kreativnog pisanja na Sveučilištu Bath Spa. Radio je kao znanstveni novak na akademskom psihijatrijskom odjelu na Sveučilištu u Bristolu te kao bolničar na odjelima za pacijente s duševnim bolestima. Pisao je za televiziju i radio. Šok od pada njegov je prvi roman.
Šifra artikla 4010-08326
Književni žanr Proza
Autor Nathan Filer
Broj stranica 248
Uvez Meki
Izdavač Profil knjiga
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Odličan!

Autor: Lea (6.8.2014.)

Evo romana koji se našao na mojoj listi čitanja čak i prije nego sam saznala da je preveden kod nas – obožavam realne životne priče, priče o gubitku, tuzi, nošenju s krivnjom ili bolešću. Ovo je roman o svemu tome, ali i puno više – crna komedija koja se ističe originalnošću i izuzetnim stilom pisanja.

Autor Nathan Filler je i sam radio kao znanstveni novak na akademskom psihijatrijskom odjelu na Sveučilištu u Bristolu te kao bolničar na odjelima za pacijente s duševnim bolestima, a sada predaje Kreativno pisanje na Sveučilištu Bath Spa. Ističe da je želio vjerodostojno opisati nastanak i tijek bolesti, ali roman svakako nije samo o tome, u čemu se svakako slažem s njim. Vjerujem da je bilo teško staviti se u kožu šizofreničara i osobe koja se bori s gubitkom a Filler je taj zahtjevan zadatak odlično odradio. S obzirom na nevjerovatnu činjenicu da je ovo roman prvijenac, veselim se novim knjigama ovog mladog talentiranog pisca.

Radnja romana odvija se u nekoliko vremena – doba kada su Matt i Simon bili klinci (prije Simonove smrti), Mattovo odrastanje, tinejdžerske godine i naposlijetku, rane dvadesete koje provodi u psihijatrijskoj ustanovi. Kroz priču je na jedan jedinstven način opisan razvitak šizofrenije. Matt odrasta uz majku koja je od boli, kako on kaže, “skrenula” te postala previše zaštitnički nastrojena, a prožimaju ga vječito nedostajanje brata te krivnja za njegovu smrt. Poglavlja se izmjenjuju na jedan originalan i zanimljiv način te u momentima daju uvid u sadašnjost i Mattovu tešku adaptaciju na bolnicu i liječenje, a unutar te priče ispričani su svi događaju koju su prethodili tome. Prije svega ovo je priča koju zapisuje na bolničkom računalu, a interesantno je da izvan odjela tipka na staroj pisaćoj mašini koju je dobio na poklon od nonice (bake) te je i font prilagođen tome što priču čini lakšom za pratiti.

Iako je glavni lik vrlo inteligentan (što se primjećuje u načinu kako ispisuje ovu priču) događaji se svako malo “sele” iz prošlosti u sadašnjost jer su ispričani onako kako Matt i razmišlja, a sam način pisanja knjige čini ju napetom da saznate važne činjenice i popunjavate praznine koje nedostaju da bi shvatili razvoj događaja. Priča ispričana jezikom pacijenta lako je shvatljiva te se ne morate bojati raznih liječničkih termina i dijagnoza koje ne razumijete, jer bit ove knjige niti nije u tome – naglasak je u svakom momentu na Mattu, njegovoj povijesti i osjećajima te utjecajima svih događaja na njegovu obitelj.

Stil pisanja je jednostavan u smislu da se lako čita, poglavlja su kratka i brzo se izmjenjuju a tekst je prožet odličnim citatima i zaključcima koje ćete poželjeti pamtiti. Istodobno dirljiv i duhovit, ovaj slikoviti roman izvrsno je napisan i vrvi odlično karakteriziranim likovima. Tek pred sam kraj dobivamo uvid u najbitnije činjenice koje smo čitajući tražili te saznajemo kakav je bio zaplet, i rasplet (da, oboje, što je nevjerovatno vješto napisano). Neke odlomke dugo ću pamtiti:

“Ne biramo koje ćemo uspomene sačuvati – barem ne u toj dobi. Zapravo, nikad.”

“Najgore kod ove bolesti nisu stvari u koje me uvjeri, ni ono na što me tjera da činim. Nije to kontrola koju ima nada mnom, pa čak ni kontrola koju su zahvaljujući njoj drugi preuzeli.
Najgore od svega je to što sam postao sebičan.
Duševna bolest tjera čovjeka da se zatvori u sebe. Tako bar ja mislim. Drži nas zarobljene u boli vlastita uma jednako kao što vam, kad slomite nogu ili porežete prst, bol toliko zaokupi pažnju da zdrava noga ili neozlijeđeni prst kao da vam prestanu postojati.
Zaglavio sam u vlastitim mislima, a gotovo svaka od njih je o meni, o tome kako sam se osjećao, o čemu sam razmišljao, kako sam tugovao."

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se