Košarica 0
Siddhartha - Princ koji je postao Buddha

Siddhartha - Princ koji je postao Buddha

Besplatno pročitaj poglavlje
Težak je pothvat ispričati život plemenitog Siddharthe, kojem je bilo suđeno da postane Buddha, Probuđeni, u najtočnijem smislu riječi. Međutim, to vjerojatno nije toliko bitan pothvat kakvim se čini, imajući u vidu simboličko značenje događaja iz njegova života. Knjiga podijeljena u dva dijela govori o događajima u njegovom životu kroz drevnu budističku umjetnost i o Buddhinoj ljudskoj strani.
Knjiga je podijeljena na dva dijela: prvi opisuje događaje koji su obilježili Buddhin život, prikazan u remek-djelima drevne budističke umjetnosti, a sastoji se od osam poglavlja. To nije slučajno odabran broj: iako se život Prosvijetljenoga tradicionalno dijeli na "dvanaest koraka"– na njegov život među Tushita bogovima, njegovu odluku da se spusti na Zemlju, njegov ulazak u majčinu utrobu, njegovo rođenje, ispitivanje njegovih sposobnosti, njegov život u gineceju, veliko samoodricanje, askezu, sjedenje pod drvetom prosvjetljenja, iskušenja Mare, prosvjetljenje, okretanje kotača doktrine i nirvanu – postoji osam glavnih percepcija koje vode do konačnog oslobođenja od patnje, što je predstavljeno kroz osam prečki dharmacakra kotača, simbola budizma.
U drugom dijelu knjige pokušano je prikazati Buddhinu ljudsku stranu i odjeke njegove doktrine kroz suvremene slike istih ulica kojima je taj neumorni hodočasnik prolazio prije mnogo vremena, potkrijepljeno navodima iz kanonskih tekstova.
Šifra artikla 4010-10028
Književni žanr Religija
Autor Marilia Albanese
Broj stranica 348
Uvez Tvrdi
Izdavač Stanek d.o.o.
Godina izdanja 2009

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se