Košarica 0
Prvaci svijeta!

Prvaci svijeta!

Prvaci svijeta! Slavoljuba Stankovića su roman, napisan kao prijenos uživo, koji se odvija tijekom finala košarkaških svjetskih prvenstava u kojima reprezentacija Jugoslavije, redom 1970., 1978. i 1990., a SR Jugoslavije 1998. godine, osvaja zlato! Tako napisan roman je, naravno, napet kao da ga je Hitchcock režirao.

Možda će vas zanimati

Stankoviću je taj košarkaški uspon na vrh svijeta samo povod za pogled prema dolje, na scene koje se događaju u društvenoj bazi, u njegovim pričama odreda oko tramvaja, ili preciznije oko kolapsa tramvajskog prometa i kolapsa organizacije generalno. Na scene iz svakodnevice koje uglavnom obilježava – diletantizam. Te scene se događaju, opet redom, u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu pa Beogradu, i u svim tim glavnim gradovima audio kulisa je, tiho apokaliptičko, zujanje komaraca.

Košarkaška brzina pripovijedanja, kratke rečenice i neočekivani driblinzi, genijalna proigravanja, prodori u podsvjesno, lokalizirani dijalozi i živopisni likovi, njihove drame koje znaju biti vrlo apsurdne, ali se gibaju prema (anti)klimaksu, čine ovaj roman štivom neviđene gustoće i nevjerojatnih interpretacijskih potencijala.

Nemoguće je nabrojati o čemu sve Prvaci svijeta! govore. Temeljno, ovo je roman o igranju. U tom igranju se sudaraju igre života i igranje životima, od opijenosti igrom zaigraju se i one veće od života, dakle potencijalno smrtonosne. Srest ćete u Prvacima hrvatsku šutnju i ljubljanske proto-punkere, srpske zidare prekvalificirane u roštiljdžije, bosanske hajvane neobičnog smisla za humor. Vratit će nas ovaj roman u dane ponosa i slave, u noći poremećenih međuljudskih odnosa i strave, zakucat će nas komentarima lucidnim, rečenicama blesavim i duhovitim. Naravno, sve uz vodstvo egzaltiranih komentatora. Neka pati koga smeta – odličan je roman Prvaci svijeta!
Šifra artikla 4010-08901
Književni žanr Proza
Autor Slavoljub Stanković
Broj stranica 200
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Mali KaLibar
Godina izdanja 2014.
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se