Košarica 0
Propuh papuče & punica, vodič za preživljavanje u Hrvatskoj

Propuh papuče & punica, vodič za preživljavanje u Hrvatskoj

Uljuljkani i uspavani u kulturološkoj svakodnevici Lijepe naše, više nismo svjesni svega onoga što Cody McClain Brown, ponosni splitski zet i priučeni Zagrepčanin, fantastično zapaža.

Možda će vas zanimati

On će nas podsjetiti na neobjašnjiv hrvatski strah od mitskog Propuha, objasnit će nam zašto je Punica moralna vertikala našeg društva i kako je Ručak centralni dnevni događaj svake obitelji. Reći će nam za Darove koji se uvijek i svugdje nose te što znače Prijatelji s kojima ostvarujemo dugotrajne i čvrste odnose, zasnovane na uzajamnom povjerenju… Cody daje sasvim novu dimenziju dijelovima hrvatske kulture i mentaliteta koje više ne primjećujemo, kao što ni riba ne primjećuje vodu u kojoj živi. Uspoređujući hrvatski i američki način života on nam, na urnebesno smiješan i često vrlo dirljiv način, poručuje: “Ljudi, osvijestite se i počnite cijeniti ono što jeste.” Kao nitko dosad “prozreo” nas je beskrajno simpatičan Amerikanac iz Oklahome… koji to više nije. Hej, pa ipak pričamo o splitskom zetu!
Šifra artikla 4010-08353
Književni žanr Proza
Autor Cody McClain Brown
Broj stranica 186
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Posebna izdanja
Godina izdanja 2014.
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Otkriće godine!

Autor: Lea (23.8.2014.)
Ovo je moje otkriće godine, najbolja knjiga ljetos za opuštanje i najveće iznenađenje ikad!

Iako duboko skeptična prema knjigama koje opisuju hrvatsku svakodnevicu i društvo, nije trebalo dugo da popustim nagovorima te nabavim ovu knjigu. Uz obećanja da je zabavna i da mi ne će biti krivo, pronašla je mjesto na mojoj polici gdje će, kako sam isprva mislila, čekati neka bolja vremena i priliku za čitanje. Već sljedeće noći me tokom čitanja jedne teške i opsežne knjige uhvatio umor pa sam odlučila prolistati “Propuh, papuče i punicu” u potrazi za kakvim smiješnim ulomkom prije spavanja. To i nije bila najbolja ideja jer sam provela ostatak noći čitajući ovu knjigu i urlajući od smijeha.

“Propuh, papuče i punica” knjiga je koja opisuje život jednog Amerikanca u Hrvatskoj a kroz svako poglavlje na urnebesno smiješan način ističe velike kulturološke razlike između tih zemalja, s naglaskom da mu se život u Hrvatskoj ipak više sviđa. Uz pojmove navedene u naslovu, komentira i ostale stvari koje se uvelike razlikuju ovdje i u njegovoj rodnoj zemlji, poput kave, susjeda, doktora, kupanja u moru, uslužnosti konobara, vitrina za darove koji se poklanjaju dalje, redova u banci i slično.

Cody je svoju ženu, rođenu Splićanku (za koji je bio uvjeren da je Ruskinja, jer to je njima sve isto), upoznao za vrijeme studija u Oklahomi. Po završetku studija sele se u Split, a pošto on dugo nije mogao pronaći posao, živjeli su zajedno s punicom. Upravo ga punica naučila da propuh ubija, da papuče mora nositi uvijek, pa i ljeti (a jedina obuća koju bi Cody ljeti nosio su sandale za more, radi ježeva, ali to su mu izričito zabranili, što mu nikada nije bilo jasno) i mnoge druge stvari. Kava se ne prodaje negdje usput u litraži, nego je pojam za druženje, susjedi ne samo da se poznaju i pozdravljaju nego i pomažu jedno drugom, kada netko ide ulicom prema tebi, ne znači da će te opljačkati…

Cody je život u Americi i Hrvatskoj opisao relano, a usporedbe su fantastične – jako je duhovit pa knjigu jednostavno ne možete ispustiti iz ruku. Prava uživancija za ljeto i duge vikende. Ja sam je danima nosila sa sobom u torbici i ljudima čitala najdraže ulomke, a moj potpisani primjerak je prošao kroz mnogo ruku. Već dugo me neko štivo nije toliko razveselilo i nasmijalo, pogotovo ilustracije koje je autor napravio kako bi čim bolje opisao o čemu priča.

Jedna od onih knjiga koju će rado čitati cijela obitelj, iz koje možete čitati ulomke naglas ili jednostavno zaviriti u knjigu po malo smijeha, ali i da se podsjetite kako život u Hrvatskoj i nije tako loš, a Amerika koja slovi kao obećana zemlja vrlo je hladna, svatko se brine za sebe i gleda svoja posla.

Kako nam je i Cody sam istaknuo za vrijeme našeg susreta, htio je napisati knjigu o Hrvatskoj koja nije turistički vodič ili priča o ratu te približiti stranicama blagodati življenja u našoj zemlji. Uz ovu knjigu prepunu zabavnih usporedbi i primjera, u potpunosti je uspio u svom naumu – preporučila sam svima da je pročitaju, čak je i prijateljima van lijepe naše dostupna engleska verzija ove knjige pod nazivom “Chasing a Croatian Girl”. Svakako nabavite ovu knjigu i želim vam puno zabave i smijeha.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se