Košarica 0
Priče o hrani - od mesa do moussea

Priče o hrani - od mesa do moussea

U izboru hrane i njezinoj pripremi zrcali se cjelokupni naš odnos prema društvu i prema nama samima. Zato hrana zaslužuje naše znanje i ljubav. Način na koji autorica uvlači čitatelja u svijet hrane zanimljiv je, dinamičan i nadasve poučan. Knjiga priče o hrani drugi je hit Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti. Ova knjiga otvara apetit za znanjem o hrani i čita se u jednom zalogaju. Kako navodi recenzentica, doc.dr.sc. Donatella Verbanac, nalikuje na krimić jer stalno iznosi nove i nove podatke koji privlače pozornost i bude interes za samostalno eksperimentiranje u kuhinji.
Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive ""Kultura prehrane"", ""Simbioza žlice i vilice"" i ""Robovi okusa"". Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane - u organoleptičkom i zdravstvenom smislu. Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene su jednostavno, razumljivo svakome, a oplemenjuju znanje običnih ljudi, kao i profesionalnih kuhara. Treći dio simboličnog naziva „Robovi okusa“ donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda.
Šifra artikla 4010-03494
Književni žanr Gastronomija
Autor Darija Vranešić Bender
Broj stranica 239
Uvez Meki
Izdavač C.T. - Poslovne informacije d.o.o.
Biblioteka Proxima
Godina izdanja 2013.
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se