Košarica 0
Postkapitalizam

Postkapitalizam

Nakon postmodernizma i svih ostalih modernih post-trendova, Mason se neustrašivo suočava s jedinim pravim ‘post’ postkapitalizmom. Iako posvuda oko sebe možemo vidjeti zlokobne znakove slijepih ulica globalnoga kapitalizma, čini se da je možda teže nego ikad zamisliti ostvarivu alternativu. Kako bismo se trebali nositi s tom frustrirajućom situacijom? Iako je Masonova knjiga neodoljiva za čitanje, ta jasnoća ne smije nas zavarati, to je knjiga koja nas tjera da razmislimo.
Tijekom posljednja dva stoljeća, ili tako nekako, kapitalizam je preživio duboke promjene i ekonomske cikluse koji su imali svoje uspone i padove i mijenjali smjer i nakon kojih se on uvijek transformirao i jačao. Analizirajući tu turbulentnu povijest, Paul Mason u Postkapitalizmu tvrdi da smo i sada na korak od promjene, međutim, tako velike
i tako kompleksne da će ovaj put kapitalizam kao takav, cijeli taj složeni sustav unutar kojeg funkcioniraju cijela društva, sada mutirati u nešto sasvim novo. U samoj srži te promjene je informatička tehnologija, revolucija koju je pokrenuo kapitalizam, ali i s tendencijom srozavanja mnogih poznatih vrijednosti prem nuli. Time se stvaraju preduvjeti kraha gospodarstva utemeljenog na pojmovima tržišta, plaća i privatnog vlasništva. Gotovo neopaženo, u nišama i zakutcima tržišog gospodarstva, gospodarski život počinje se kretati u drugom ritmu. Ponašanja i životi ljudi se mijenjaju, i to na način koji je protivan postojećem sustavu od država utemeljenog korporativnog kapitalizma. A budući da se mijenja teren, ukazuju se i novi putevi... U ovoj pomalo vizionarskoj knjizi, Mason pokazuje kako iz pepela krize imamo priliku za stvaranje socijalno pravednog i održivog gospodarstva. Unatoč nemalim opasnostima na koje možemo naići, Mason tvrdi da postoji razlog za nadu. Ovo je prvi put u ljudskoj povijesti da, opremljeni razumijevanjem onoga što se događa oko nas, možemo predvidjeti i oblikovati budućnost.
Šifra artikla 4010-10964
Književni žanr Politika/Povijest
Autor Paul Mason
Broj stranica 428
Uvez Meki
Izdavač Fokus komunikacije
Godina izdanja 2016
Jezik izvornika Engleski
Dimenzije artikla 15x23 cm
Težina artikla 500 g

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se