Košarica 0
Pomorski rat na Jadranu 1940.-1945.

Pomorski rat na Jadranu 1940.-1945.

Prvi put u jednoj knjizi sve o pomorskom ratu na Jadranu u Drugome svjetskom ratu. Dosada nisu postojali ovako jezgrovito i opširno opisani događaji na moru tijekom Drugog svjetskog rata. Ova knjiga ima više od 400 fotografija i ilustracija, a podijeljena je na 28 poglavlja.

Možda će vas zanimati

Povijest pomorskog rata na Jadranu od 1941. do 1945. (točnije od 1940. do 1945.) kao ljubitelja pomorske povijesti oduvijek me jako zanimala, ali je bilo teško doći do objektivnih prikaza tih zbivanja. Raspoloživi izvori u bivšoj SFRJ jednostrano su opisivali događaje i operacije, pretežito veličajući partizane (odnosno Mornaricu NOVJ), dok je protivnik "bezličan" ili kao u većini filmova i stripova poslijeratnog doba prikazan kao raspojasani razbojnik ili laki cilj za uvijek budne i nadljudski sposobne partizanske heroje. Kao i neki drugi vršnjaci bio sam prezasićen takvim opisom rata na moru, gdje se primjerice izbjegavalo spominjati postojanje "neke bivše" kraljevske ratne mornarice, ali se zato stalno tvrdilo kako su Talijani i Nijemci na svojim čeličnim ratnim brodovima morali bježati pred našim "drvenim razaračima" s posadama čeličnog srca, itd.
Do kraja 1970-tih godina dostupna literatura nije poimence spominjala ni ljude koji su tada pobijedili na moru. Iako se njegovao "kult ličnosti" predsjednika Josipa Broza Tita, do početka 1990-tih i stvaranja samostalne Republike Hrvatske često nisu bila poznata imena osoba koje su stvarale i razvijale Mornaricu NOVJ i omogućile konačnu pobjedu. Također se nije spominjalo - ili u vrlo ograničenom opsegu - djelovanje i uspjehe savezničkih pomorskih snaga na Jadranu. "Normalnom čitatelju" nije bila dostupna strana literatura o ratu na Jadranu, iako se u vojarnama moglo naći neka standardna strana djela u skraćenom prijevodu.
(iz predgovora Zvonimira Freivogela)
Šifra artikla 4010-08884
Književni žanr Politika/Povijest
Autor Zvonimir Freivogel, Achille Rastelli
Broj stranica 524
Uvez Tvrdi
Izdavač Despot Infinitus
Biblioteka Hrvatska povijest
Godina izdanja 2014.
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se