Košarica 0
Pobunjena

Pobunjena

Besplatno pročitaj poglavlje
Roman Pobunjena osvojio je sljedeće nagrade Goodreads Choicea za 2012. godinu: Najbolja fantazija za starije tinejdžere, Nagrada za najbolje djelo znanstvene fantastike i Nagrada za najboljeg autora za 2012. godinu. Taj je roman nominiran za Nagradu knjige po izboru djece, u kategoriji Tinejdžerska knjiga godine i Autor godine. Transformirana svojim izborima, a u isto vrijeme progonjena tugom, krivnjom, novim otkrićima i vezama, Tris mora potpuno prigrliti svoju Različitost, čak i ako ne zna što time može izgubiti.

Možda će vas zanimati

Njezin dan inicijacije trebao je završiti pobjedom i slavljem uz njezinu odabranu frakciju; međutim, dan je završio ispunjen neizrecivim strahotama. Sada se rat pojavljuje kao sve veća opasnost, prijeteći se nadvija nad frakcije uhvaćene u sukobe, kao i njihove ideologije. A u vrijeme rata, strana se mora odabrati, tajne će se saznati, a izbori će postati još nepovratniji – i još snažniji.
Šifra artikla 4010-05664
Književni žanr Young adult
Autor Veronica Roth
Broj stranica 392
Uvez Meki
Izdavač Naklada Ljevak
Biblioteka Graham Greene
Godina izdanja 2014.
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Različita i Pobunjena

Autor: Lea (29.5.2014.)
Ljudi koji me poznaju znaju da nisam neki ljubitelj YA knjiga. No, slušajući stalno o ovom svjetski popularnom serijalu, popustila sam i kupila ga. Najveći faktor moje znatiželje bilo je kako je autorica sa samo 21 godinom mogla napisati tako popularnu i kvalitetnu (kako sam tada čitala komentare) knjigu.
Ne ću previše o sadržaju, no moram napomenuti da je roman distopijski što mi se osobito dopalo. Iako su glavni likovi starosti 16 i 18 godina, svijet u kojem žive naučio (da ne kažem natjerao) ih je da žive i ponašaju se drugačije od današnjih tinejdžera, stoga je knjiga svakako pogodna i za starije ljubitelje ovakvog štiva.

U „Različitoj“ stanovnici grada Chicaga su podijeljeni u pet frakcija, a ovisno kojoj pripadaju takve su i njihove uloge u društvu: bez Učenih ne bi bilo napredka, Dobrohotni žive na farmama i opskrbljuju grad hranom, pripadnici Nijekanja su nesebični i stoga upravljaju gradom, Neustrašivi su zaduženi za sigurnost i obranu, a Iskreni odgajani tako da ne skrivaju nikakve tajne. Beatrice, iako rođena u Nijekanju, prolazi obavezno testiranje nakon kojeg se odlučuje kojoj će frakciji ubuduće pripadati. No, rezultati njenog testiranja su neobični – mogla bi pripadati u nekoliko frakcija – što nazivaju različitost. Biti Različita iznimno je rijetko i opasno i unatoč tome što ne dobiva nikakva objašnjenja zašto je tome tako,
Beatrice takve rezultate svojih testiranja mora čuvati kao najstrožu tajnu, ali i odlučiti kojoj će frakciji pripadati. Usred svega saznaje tajne pojedinih frakcija te uviđa da takav ustroj u društvu ne samo da ne može biti dobar, nego i iznimno opasan. Tako započinje avantura mlade Beatrice/Tris, a do kojih saznanja će doći i s kojim opasnostima će se suočiti, ostavljam vama da saznate kada se bacite na čitanje ove knjige.

Nastavak Pobunjena nimalo ne zaostaje za Različitom što se tiče napetosti, obrata u radnji i maštovitosti autorice. Već sam naslov nastavka vam otkriva da će Tris napraviti neke odvažne izbore i pokrenuti revoluciju, te doći do nekih mudrih i ODRASLIH spoznaja – zbog toga najviše volim ovaj serijal. Prepun je zapažanja o ljudima, društvu i funkcioniranju istih, ali i nama samima kao jedinkama.

Čitajući ove knjige skroz sam zaboravila na „mali broj“ godina autorice, jer ruku na srce, neki s duplo više godina ne pišu tako dobro, ne stvaraju tako žive likove sa tako dojmljivim razmišljanjima niti vas nezaustavljivo uvuku u napetu priču već nakon nekoliko pročitanih stranica. Stoga sam dobila odgovor na svoje pitanje i ostala ugodno iznenađena.
Dvije knjige, osamstotinjak stranica, dva dana (preciznije – noći). Mislim da to govori sve.
Nekako mi se čini da više ne ću biti toliki skeptik naspram YA knjigama.

Jesam li dobila odgovore na svoja pitanja? Da. Može li tako mlada autorica napisati nešto tako popularno? Da. Je li štivo opravdano popularno? Svakako.
Nadam se da ćete se i vi odvažiti pročitati ovaj briljantan debitantski distopijski triler i uživati u njemu kao i ja, pa ćemo zajedno komentirati i iščekivati završnicu trilogije.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se