Košarica 0
Paganizam u teoriji i praksi - Doktrina paganizma

Paganizam u teoriji i praksi - Doktrina paganizma

Ove tri knjige detaljno opisuju paganizam. No, one nipošto nisu "paganska Biblija", "kanon", "božanska objava" ili "doktrina". Sve zainteresirane čitatelje i čitateljice upoznat će s paganskom filozofijom, duhovnom, ritualnom i magijskom praksom. Onima pak koji krenu putem paganizma, dat će okvir kako bi sami mogli zaokružiti vlastiti nauk te konstruirati vlastitu ritualnu i magijskupraksu. Paganizam ne poznaje dogmu. Ako čovjek djeluje iskreno i dobronamjerno, naprosto ne može pogriješiti.

Obrađene su brojne teme po načelu – o svemu pomalo. Jezgrovito je opisano što, kako ali i zašto se nešto radi, tj. odakle i otkada potječu elementi paganske filozofije i duhovne prakse. U gotovo svim poglavljima povučene su paralele sa zapadnim i istočnim religijama, posebice s kršćanstvom. Time se postiže bolje razumijevanje, posebice za čitatelje koji su se tek počeli upoznavati s paganizmom.

Možda će vas zanimati

Živimo u izazovnom vremenu u kojem smo svjedoci krize velikih religijskih sustava. U takvom okruženju dolazi do buđenja drevne paganske duhovnosti, koja svakog dana ima sve više sljedbenika. Kada se od 4.stoljeća kršćanstvo počelo širiti Europom, u svoj koncept vjerovanja preuzelo je brojne paganske običaje s posve drukčijom interpretacijom. Ono što se nije moglo uklopiti u kršćanski svjetonazor naprosto je proglašeno "zlom" i "sotonizmom". Višestoljetni progoni i zabrane te nijekanje pozitivnih dosega pretkršćanske civilizacije, za sobom su ostavili snažnu stigmu, nebrojene predrasude i stereotipe o paganizmu, vještičarstvu i magiji. Pa zašto je unatoč svemu tome paganizam i dalje toliko privlačan? Da bismo na to pitanje mogli odgovoriti, potrebno je pojasniti u čemu se on razlikuje od gotovo svih velikih svjetskih religija – i to u samoj srži. S jedne strane imamo pet velikih religija: kršćanstvo, islam, judaizam, hinduizam i budizam; ali i neke manje, npr.đinizamisikhizam. Iako se one međusobno veoma razlikuju i granaju na nepregledno mnoštvo raznih denominacija i sljedbi; ipak imaju nešto zajedničko. Sve one smatraju da je ovo zemaljska egzistencija opterećena određenim problemom ili "greškom". Za budiste sav je život patnja, hinduisti smatraju da su ljudi upali u smrtni svijet u kojem nikad neće istinski uživati, a kršćani vjeruju da je čovjek rođen u grijehu jer je prvi ljudski par zapao u Božju nemilost kad se nije htio pokoriti Njegovu zakonu. Za sve te religije – život na Zemlji jest frustracija, iluzija, neispunjena i nedovršena priča, nesavršena egzistencija; a sama Zemlja tek je usputna stanica, privremeno i neželjeno odredište.
Šifra artikla 4010-03486
Književni žanr Znanstvena publicistika
Autor Iolar
Broj stranica 436
Uvez Tvrdi
Izdavač Despot Infinitus
Biblioteka Posebna izdanja
Godina izdanja 2013.
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se