Košarica 0
Opet on

Opet on

Ova knjiga o putovanju Adolfa Hitlera s puste ledine iz središta Berlina, preko kioska i turske čistionice, pa do njemačke televizije, predstavlja užitak koji čitatelje ostavlja bez daha; ona je jednako toliko pakosna koliko i perfidna, jer čitatelj samoga sebe zatekne kako se sve manje smije Hitleru. On se počinje smijati zajedno s njim. Smijati se skupa s Hitlerom – je li to u redu? Je li to uopće dopušteno? 


On je opet tu – ali što bi nam Adolf Hitler još mogao prirediti? Ova će gorka satira to jednostavno propitati tako što će ga ponovo oživjeti u današnjem Berlinu. Ona nas stoga već od prve stranice tako bolno pogađa, jer njezin je protagonist pravi Hitler. Ne onaj komični Hitler s televizije, ni onaj holivudski silnik, nego čovjek koji je svoju okolinu analizirao na svoj vlastiti način. Onaj koji ljudske slabosti zapaža u hipu i nadasve oštroumno. Onaj koji nepogrešivo slijedi svoju logiku i koji je zadrt, ali ne lud.
Šifra artikla 4010-09048
Književni žanr Humor/Satira
Autor Timur Vernes
Broj stranica 340
Uvez Meki
Izdavač Fokus komunikacije
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Genijalno!

Autor: Lea (12.12.2014.)
Knjiga koja je digla Europu na noge. Prevedena na 40 jezika. Snima se i film. Toliko kontroverzna da izaziva skandale na sve strane.

Kako odoljeti štivu koje uz sebe nosi ove etikete? Čim sam je spazila, znala sam da je moram odmah pročitati. Odmah. Iako kratki opis obećanje interesantnu radnju, s obzirom da je glavni lik Hitler glavom i bradom (ili brkovima) teško je zaključiti kakva je knjiga. I tako je počelo…

Hitler se budi 2011. u Berlinu na jednoj livadi. Ispočetka ne shvaća koja je godina no uskoro postaje svjestan da više nema njegove stranke, vojnika i podanika. Pomaže mu jedan vlasnik kioska, no ubrzo biva zamijećen. Javnost je, naravno, uvjerena da se radi o imitatoru koji, kako isprva misle, zbija neukusne šale. Kada dospije u novine i na nacionalnu televiziju, svi oko njega polako su uvjereni da je toliko vjeran liku koji imitira da to radi i u privatno vrijeme. Iako im djeluje malo lud, ubrzo ga prihvaćaju, zabavljeni njegovim nastupom i izjavama.

“Nasuprot tome, Poljaci su od Vučje jazbine napravili svojevrsni zabavni park. Da te srce zaboli kad vidiš kako se i zadnji svjetski glupan prepun nezainteresirane naivnosti smuca po tom prostoru.”

Hitler nije ni svjestan koliko je svijet napredovao. Internet, mobiteli i ostalo isprva ga šokiraju, a potom oduševljavaju. Njegov doticaj sa suvremenom tehnologijom me dobro nasmijao – zamislite ga samo kada otkrije Wikipediu ili se pohvali kako je cijelo popodne vježbao strateško izbjegavanje mina u vrlo korisnom programu zvanom Minesweeper. Na komičan je način opisana Hitlerova prilagodba u današnji svijet, koji on gleda svojim očima, a usporedbe s prošlošću i vezanim događajima su česte i urnebesno smiješne. Njegovo tumačenje promjena u svijetu natjerat će vam suze na oči.

“Poznato je da najveće budale u nekoj zemlji treba tražiti upravo u novinskim redakcijama.”

Česti su i njegovi komentari novina, televizije, školstva i politike te općenito, ustroja u društvu. Pa iako sve to, prikazano kroz Hitlerove nazore, uspijeva ispasti humoristično, na kraju knjige ne možete ne zapitati se: je li ova knjiga kritika današnjem društvu? Dakako da jest. Autor se ruga situaciji u svijetu kroz sam lik Hitlera, koji je naizgled nespojiv s komičnim, pa nije ni čudo da je ovo štivo uzdrmalo svijet.

“Tako gdje su se uši pripremale na grmljavinu topova dovoljno je da padne i pribadača na tlo.”

Najvjerojatnije će vas na čitanje potaknuti znatiželja. Velike su šanse da ćete uživati, usprkos skepticizmu i nelagodi koja je u početku prisutna, a kako poglavlja odmiču, polako nas napušta. Iako je doista neugodno smijati se s Hitlerom, pokušajte to gledati s druge strane. Knjiga vrvi raznim istinama, dopadalo se to nama ili ne, a korištenje jednog od najvećih negativaca 20.st. kao lik koji se sprda s današnjim svijetom je genijalna zamisao koja je zaslužila privlačenje pažnje. Autor je morao uložiti mnogo truda i vremena u istraživanje povijesnih činjenica kako bi spojio naizgled nespojivo i doveo ovu komediju u naše ruke. Ne samo da se toga trebalo dosjetiti, trebalo je i izvesti na način da bude kvalitetno i dobije simpatije čitatelja.

“U posljednje mi je vrijeme jako nedostajao moj dobri stari aparat za brijanje. Do sada sam se morao zadovoljiti jednim od onih plastičnih aparata čija se prednost sastojala u tome što je mogao kombinirati nekoliko manjkavih britvica kako bi kožu višestruko ogulio.Kao što sam mogao shvatiti iz uputa za uporabu, to se smatralo velikim napretkom, i to prije svega u odnosu na staru verziju koja je imala jednu britvicu manje. Meni se one nisu činile ništa boljima od one dobre stare i jednostavne britvice.”

Ovu je knjigu teško opisati. Najbolje da pročitate i uvjerite se sami. Preporuka svima koji žele čitati nešto drugačije, nešto interesantno i šokantno u isto vrijeme, a pritom se i zabaviti.
U svakom slučaju, čitanje će vam biti jako, jako zanimljivo!

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se