Košarica 0
O mamama sve najbolje

O mamama sve najbolje

U svom romanu Sanja Pilić stvara poseban lik jedne maštovite, usporedo kreativne i luckaste, simpatične, ali i nedorasle, vrlo neobične mlade majke koju bismo žargonski nazvali "otkvačenom". Iako je glavni lik majke šaljivo i karikirano prikazan, on nije potpuno neuvjerljiv, jer neuljepšano prikazuje skrivena maštanja odraslih i njihove teškoće da uvijek pred djecom predstavljaju ulogu uzornog odgajatelja.

Možda će vas zanimati

“O mamama sve najbolje” prvi je roman za djecu Sanje Pilić objavljen 1990. godine, a te iste godine je nagrađen nagradom “Grigor Vitez”. Ovaj nadasve neobičan roman govori o jednoj sasvim posebnoj mami i o njenom, ništa manje posebnom, životu. Mama se zove Karamela Rudinsky i sve je samo ne tipična mama.

Lik majke vrlo je često opisivan kroz povijest hrvatske dječje književnosti (proze i poezije). Međutim, taj opjevani motiv stvorio je i određene klišeizirane, idealizirane ili pomalo tipizirane uloge kako treba izgledati lik majke. Majka je najčešće prikazana kao strog ali i blag uzor djeci, kao nesebična i neumorna radilica u obitelji, kao vječna i samo-požrtvovna patnica, tragična i zadivljujuća heroina, a tek u novijoj postmodernističkoj prozi lik zadobiva oprečne maćuhinske osobine, a pisci pišu kao da se osvećuju uobičajenom liku majke.

Šifra artikla 4010-02351
Književni žanr Lektira
Autor Sanja Pilić
Broj stranica 157
Uvez Meki
Izdavač Mozaik knjiga
Biblioteka Sanja Pilić za mlade
Godina izdanja 2012.
Jezik izvornika Hrvatski

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se