Košarica 0
Neposluh

Neposluh

Koliko god se radnja odvija u ozbiljnim i tragičnim okolnostima, toliko više u prvi plan iskače ironijski odnos i smisao za humor glavne junakinje. Ronit je britka i duhovita, brza i beskompromisna, pa je takav roman Neposluh u cjelini.
Shodno prvijencu autorice, svoj prijevodni prvijenac ovim romanom potpisuje i Krunoslav Koprivnjak, a naslovnu ilustraciju izradio je Nenad Martić.Prvi roman autorice Naomi Alderman, Neposluh, odmah je po objavljivanju uvršten na listu za ugledno priznanje Orange Prize for Fiction i dobio nagradu za nove pisce – Orange Award for New Writers 2006.

Možda će vas zanimati

Naomi Alderman je poput njezine glavne junakinje – Engleskinja židovskog porijekla s duljim stažem boravka u New Yorku. Upravo prostori tih kultura predstavljaju pozornicu za odvijanje romana Neposluh – tradicijski zatvorena sredina londonske židovske zajednice suprotstavljena je liberalnijem duhu koji propuhuje s druge strane Atlantika. Kad joj umre otac, visoko poštovan rabin u židovskoj zajednici sjevernog Londona, neposlušna Ronit se mora – nakon godina svojevoljnog izbivanja – makar i nakratko vratiti u sredinu iz koje je pobjegla. Vraćanje u poznati prostor znači istovremeno i vraćanje u prošlost: u toj je zajednici dočekuju bivši prijatelji i bivše ljubavi, i premda ih je vrijeme promijenilo, njihova ih zajednička prošlost i dalje povezuje. Planirani kratkotrajni boravak radi održavanja obreda pokopa i preuzimanja osobnih očevih stvari tako se pretvara u putovanje kroz vrijeme, u raščišćavanje osobnih odnosa i konačno suočavanje sa samom sobom.
Šifra artikla 4010-01076
Književni žanr Proza
Autor Naomi Alderman
Broj stranica 228
Uvez Tvrdi
Izdavač Algoritam
Biblioteka Andrea Zlatar
Godina izdanja 2007.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se