Košarica 0
Nasumičnosti

Nasumičnosti

Dobitnik ugledne britanske nagrade Whitbread za najbolji roman 2005. godine sada i u hrvatskom prijevodu

Treći roman škotske spisateljice Ali Smith (1962) ''Nasumičnosti'' počinje kao priča o dvanaestogodišnjoj Astrid koja se na ljetnim praznicima u mirnom Norfolku dosađuje u društvu mame Eve, očuha Michaela i starijeg brata Magnusa, sve dok se u obiteljski život ne umiješa zagonetna žena koja, zavodeći tinejdžera Magnusa, istovremeno i uznemiruje i obogaćuje živote već potonulih članova obitelji Smart, koliko god oni, svatko na svoj način, bježali od te realnosti.
'Nasumičnosti'' su, po mnogo čemu, nesvakidašnji roman - Ali Smith se, u tradiciji velikih otočkih romana, bavi se seroiznim temama - iluzijama stvarnosti, prirodom istine, ulogom vjere i napuklinama zajedništva. Ujedno, ''Nasumičnosti'' su prelijepo napisan roman koji plijeni pažnju i veličanstvenim stilom i odvažnim inovativnim korištenjem slobodnog stila pripovijedanja koji autorici omogućuje upliv u svjetove njezinih likova koji neprestano žive "u svojim glavama", ne spoznajući nikada u potpunosti realnost vanjskog svijeta.

''Nasumičnosti'' Ali Smith dosada je najuspješniji njezin roman - nagrađen je jednom od najutjecajnijih britanskih književnih nagrada - Whitbread za najbolji roman 2005. godine, a također bio je i jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu Man Booker.
U sjajnom prijevodu Petra Vujačića hrvatski čitatelji pak dobiva nesvakidašnju priliku da pročita ovo izvrsno književno djelo istodobno kad i čitatelji u Velikoj Britaniji.
Šifra artikla 4010-08320
Književni žanr Proza
Autor Ali Smith
Broj stranica 228
Uvez Tvrdi
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2006.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se