Košarica 0
Narančasta je nova crna

Narančasta je nova crna

Potresna, urnebesna, provokativna, Narančasta je nova crna nudi nesvakidašnji uvid u živote žena u zatvoru: zašto ih je toliko na tome mjestu i što im se tamo događa.

Možda će vas zanimati

Osuđena na petnaest mjeseci u zloglasnom saveznom zatvoru u Danburyju, u Connecticutu, dobrostojeća diplomantica koledža Smith postaje zatvorenicom #11187-424 – jedna od milijuna žena koje nestaju "u ludilu" američkoga kaznenog sustava. Od kada su je prvi put tražili da se skine gola kako bi je temeljito pretresli, pa sve do izlaska iz zatvora, Kerman uči kako se kretati kroz ovaj čudni svijet, prepun strogo provođenih rituala i nasumičnih pravila, gdje ne postoje utvrđene granice u nelagodnoj vezi između zatvorenika i čuvara. Tamo upoznaje žene iz svih slojeva društva, koje ju iznenađuju malenim znacima velikodušnosti, gorkim riječima mudrosti, kao i jednostavnim prihvaćanjem.
Šifra artikla 4010-05955
Književni žanr Drama/Poezija
Autor Piper Kerman
Broj stranica 392
Uvez Meki
Izdavač Naklada Ljevak
Biblioteka Graham Greene
Godina izdanja 2014.
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Divno

Autor: Lea (23.8.2014.)
Piper Kerman – Narančasta je nova crna

Nakon završetka studija Piper je željna putovanja i pustolovina. Tako se uplete u “krivo” društvo i počini ilegalno djelo ne razmišljajući o posljedicama. No, uskoro joj se život mijenja do temelja …

Priča prati njeno izdržavanje kazne u ženskom zatvoru. Starosti 35 godina, presudu i izdržavanje kazne čekala je više od desetljeća. Sada zrela i pametna osoba, priznaje svoj dio krivnje te je svjesna kako joj je mladenačka nepromišljenost umalo uništila život. Zaručnik, obitelj i prijatelji je razumiju i podržavaju što joj znači jako puno, a opet, tek tada postaje svjesna da je mogla ostati bez svega.

Nakon početnog šoka po dolasku u zatvor, Piper shvaća da je većina žena slična njoj te u njima nalazi prijateljice. Čvrsto je odlučila ne zamjerati se nikome i držati se po strani, najviše zbog straha od sukoba i nasilja no ubrzo shvaća da nije jedina koja tako razmišlja. Nakon što je žene s kojima se sprijateljila uzmu pod svoje okrilje, prestaje biti nesigurna a isto tako počinje pomagati novopridošlima u zatvor raznim savjetima i sitnicama koje trebaju. Zbog spore i čudne birokracije, prvi mjesec u zatvoru joj je grozan (ok, u zatvoru nikome nije lijepo), a potom konačno dobiva razna rješenja te može primati posjete, imati posao u kojem vidi spas da ne poludi od dosade i slično. Također, počinje dobivati pisma podrške, prvo od obitelji i prijatelja a potom i od nepoznatih ljudi koji su čuli za njenu priču što joj neizmjerno puno znači. Uz pisma, redovito dobiva i knjige koje čita i nesebično posuđuje ostalim zatvorenicama.

Knjiga prati njene spoznaje i promijene, ali i zatvorsku svakodnevicu. Od jako duhovitih načina kako su si žene kratile i uljepšavale dane ili dolazile do stvari koje su trebale, do problema u zatvorskim sustavima s papirologijom, čuvarima, ponižavajućim pretresima prije i poslije svake posjete i ostalim.

Ovo je priča o sazrijevanju, preuzimanju odgovornosti, suočavanju s posljedicama ali najbitnije, priča o važnosti prijateljstva i obitelji i poukom kako čovjek ne može opstati sam. Iako se Piper čekajući kaznu jako promijenila, tek u zatvoru do kraja shvaća pouku iz cijele te situacije.

Iako sam očekivala priču žene ogorčene na funkcioniranje zatvorskog sustava (što i ne bi bilo za osudu, s obzirom kako funkcionira), pronašla sam jednu toplu priču koja je na mene ostavila dojam. Svakako će vas natjerati da se zamislite, ne samo nad stvarima koje je Piper naučila o posljedicama svog zločina već i iz činjenice da su i u najsumornijim, najkompliciranijim i naizgled bezizlaznim situacijama Piper i te žene naučile pozitivno razmišljati, biti snalažljive i sretne za ono malo što imaju.
Sve to iz razloga jer su bile svijesne da je to što imaju jedna drugu – jako puno.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se