Košarica 0
Najbolje od mene

Najbolje od mene

Može li prava ljubav promijeniti prošlost?

Možda će vas zanimati

U proljeće 1984. godine srednjoškolci Amanda Collier i Dawson Cole bili su beskrajno zaljubljeni. Iako su pripadali različitim društvenim krugovima, svojom ljubavlju kao da su prkosili krutim životnim pravilima malenog grada Orientala u Sjevernoj Karolini. No, sa završetkom srednje škole i zajedničkog ljeta, nepredviđeni će događaji razdvojiti mladi par i svatko od njih dalje će krenuti sasvim drugačijim životnim putem.
Sada, dvadeset i pet godina kasnije Amanda i Dawson ponovo se susreću na pogrebu Tucka Hostetlera, čovjeka koji je nekoć pružao utočište njihovoj zabranjenoj, srednjoškolskoj ljubavi.
Ni jedno od njih dvoje ne živi život o kakvom su maštali i ni jedno od njih dvoje ne može zaboraviti njihovu strastvenu i iskrenu prvu ljubav.
Šifra artikla 4010-09273
Književni žanr Ljubavni roman
Autor Nicholas Sparks
Broj stranica 340
Uvez Meki
Izdavač Fokus komunikacije
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Nicholas Sparks - Najbolje od mene (Bilježnica, Poruka u boci)

Autor: Lea (13.2.2015.)


Nicholas Sparks je najpoznatiji autor romantičnog štiva a ujedno i najveći srcolomac. Napisao je 18 knjiga od kojih je čak 9 pretvoreno u vrhunske filmove što svakako opravdava njegovu slavu. Do sada sam imala prilike pročitati tri njegove odlične knjige: legendarnu Bilježnicu (mislim da ne postoji osoba koja nije pogledala film kao što ne postoji knjigoljubac koji onda nije pročitao i knjigu), zatim Poruku u boci koja nimalo ne zaostaje, te najnovije izdanje Najbolje od mene.
Svaka od tih knjiga je posebna na svoj način. Kako je Najbolje od mene prva njegova knjiga koju sam čitala a da prethodno nisam pogledala film (što mi je jako drago), nije bilo nikakvih spojlera te uistinu nisam znala kuda će nas radnja odvesti.

“Život je zbrkan. Uvijek je bio i uvijek će biti i s tim se treba pomiriti. Stoga, zašto se zamarati žaljenjem? Ili si poduzeo nešto po nekom pitanju ili nisi i nakon toga živiš prema izboru koji si sam napravio.”

Dawson i Amanda su ludo zaljubljeni tinejdžeri. Pošto je Dawson iz problematične obitelji u kojoj je svatko nasilnik i kriminalac, još kao srednjoškolac bježi od kuće i uzdržava se radom u garaži Tucka Hostetlera gdje spava na prekrivaču na podu. No, etiketiran je nedjelima svoje obitelji te se Amandina imućna i ugledna obitelj svim snagama protivi njihovoj vezi. Uvjereni da ih ništa nikada neće rastaviti, ne slute kako će se situacija ipak promijeniti kada Amanda odlazi na fakultet a Dawson odluči povući se jer joj nema što pružiti.

“Možda nećeš razumjeti, ali dao sam ti najbolje od sebe, a kad si otišla više ništa nije bilo isto.“

Dvadeset i pet godina kasnije, susreću se na Tuckovom pogrebu. Nijedno od njih nije zaboravilo svoju prvu ljubav te vikend provode zajedno, prisjećajući se doba kada su bili zajedno i prepričavajući događaje koji su se desili za razdoblja razdvojenosti. Ispostavlja se da je Dawson imao težak život, a Amanda, koja u životu naoko ima sve što treba, također nije bila pošteđena. Razne nedaće, problemi u braku i hrpa odgovornosti nisu je usrećili i sada ne može ne izreći ono što se u tišini oduvijek pitala: kakav bi joj bio život da je ostala sa svojom prvom i jedinom pravom ljubavi?

„Zar ti nitko nikada nije rekao da ne postavljaš pitanje ako ne želiš čuti odgovor?”

No, nije sve tako jednostavno kako se čini. Mogu li oboje napustiti život kakav su živjeli i ponovno pronaći sreću, na vama je da saznate ako pročitate ovu knjigu prepunu obrata i zanimljivih događaja.

“Ljubav je, konačno, uvijek govorila više o onome tko je pruža, negoli o onome kome je upućena.”

Opće poznata je činjenica da nam Sparks neće pružiti već klasičan happy end ili će u najmanju ruku završetak priče biti toliko dirljiv da ćete grcati u suzama. I dok nekima nije jasno zašto čitamo njegove knjige, uz neograničene doze romantike naravno, razlog je taj da su njegove priče realne. Nije svaki život savršen niti svaka ljubavna priča završava brakom u kojem cvijetaju ruže, a ponekad se razdvojenost i problemi mogu “ispraviti”, ponekad ne. To je činjenica zbog koje ćemo se lakše poistovjetiti s likovima njegovih romana, negoli iz nekih bajkovitih, a ujedno nam daje čvrstu i univerzalnu pouku – život ide dalje.

Sviđa mi se što otprilike znam što me čeka u knjigama ovoga autora, a ponekad mi baš treba romantično štivo koje će me ujedno i “prodrmati” te mi pokazati kakvih sve ljudskih sudbina ima (a sigurna sam da se mnogo nas pronašlo u nekoj od njegovih priča) te da to nije razlog da gubimo nadu. Na kraju krajeva, ako smo voljeli onako istinski barem jednom u životu, nema razloga zašto ne bi mogli opet, a čak i ako se to ne ponovi, uvijek imamo sjećanja na nešto divno što mnogo ljudi nikada ne pronađe i doživi.

“…osjećao je da su oboje bili usamljeni, iako na različit način. On je bio usamljeni lik u ogromnom prostranstvu, dok je ona bila lice u bezimenoj gomili.”

Stil pisanja je predivan, ne mogu ga dovoljno nahvaliti. Krasni citati jedan za drugim, dođe mi da iz knjige prepisujem cijele stranice. Iako mislite da će vas Sparks samo šokirati i dobro rastužiti – razmislite: možda ćete se upravo nakon ovakvih knjiga osjećati živima!

Preporučam ljubiteljicama ljubavnih romana, ali i životnih priča. Ove knjige nikoga neće ostaviti ravnodušnim,

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se