Košarica 0
Mr. Vertigo

Mr. Vertigo

Romaneskna "rasprava" o jednom od najvažnijih fenomena 20. stoljeća, a taj se fenomen zove progres. Osmi roman Paula Austera "Mr. Vertigo” vraća nas u bližu prošlost Amerike, u kasne dvadesete godine dvadesetog stoljeća.

Možda će vas zanimati

To je, na početku, obična priča o dječaku Waltu, inteligentnoj uličnoj protuhi. Taj Walt, siroče, stvarno nema što ostaviti na jadnim gradskim ulicama onog dana kad upozna svog budućeg učitelja letenja, meštra Yehudija. Tako započinje novi i nevjerojatni život u kojem se jedan devetogodišnjak preobraća u neku vrstu urbanog Petra Pana, ili još bolje Huckleberryja Finna koji lebdi. Njegov pak mentor, meštar Yehudi, navodno Židov iz Budimpešte, uvjerljiv je simbol one stare, uvrnute dylanovske Amerike.

Kao i u drugim svojim romanima, Paul Auster će se i u "Mr. Vertigu” umješno poigravati s američkom mitologijom, a u romanesknu radnju vješto uplitati izmišljene historijske koincidencije (primjerice, prva Waltova levitacija odigrat će se istovremeno kad i Lindberghov prelet preko Atlantika). Walt, koji je tako brzo naučio letjeti i postao velikom "medijskom" zvijezdom, još brže će oboljeti od pogubne bolesti za svoj posao: vrtoglavice. A onaj isti meštar Yehudi, koji je tako uspješno inicirao Walta u svijet levitacije, morat će, kad magija letenja sasvim iščezne, dječaka Walta vratiti u svijet običnosti.
Šifra artikla 4010-08263
Književni žanr Proza
Autor Paul Auster
Broj stranica 188
Uvez Tvrdi
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2007.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se