Košarica 0
Mexico city blues

Mexico city blues

Oduševljeni pobornik džeza Kerouac je izjavio da u sviranju Milesa Davisa čuje Proustove rečenice…

Jack Kerouac je u nekoliko navrata na poziv Williama Burroughsa odlazio u Mexico City koji se pokazao veoma inspirativnim za njegovo stvaralaštvo, unatoč životu ispunjenom alkoholom i drogama. Za boravka 1957. napisao je roman "Tristessa" i knjigu pjesama ''Mexico City Blues''.
'Mexico City Blues'' je napisan u tri tjedna s potpuno primijenjenim Kerouacovim postupcima "spontanog pisanja" i "senzornih meditacija", koje je sam ovako opisao: "Stari Bill Gaines (Garver) stanovao je u prizemlju. Ja sam svakoga dana silazio k njemu s marihuanom i bilježnicom. On bi bio na opiju. Opij sam morao nabavljati ja iz slumova preko Tristesse. Ona je bila naša veza. Bill sjedi u naslonjaču odjeven u grimiznu pidžamu, mrmlja nešto o minojskoj civilizaciji i iskapanjima, ja sjedim na njegovu krevetu i pišem pjesme. A za to vrijeme ulijeću neke njegove riječi. Kao u 52. korusu. Poslijepodnevna dokolica. On je govorio jako polako pa sam mogao zapisivati. Bilo mu je drago. Pokazao sam mu što sam napisao, a on je rekao "Čovječe, pa to je dobro."

Slobodan tijek Kerouacovih meditacija kreće se od uspomena na rano djetinjstvo i na bolesti (upala vena od koje je patio) do pokušaja pronalaženja egzistencijalnog smisla u čudnovatoj kombinaciji kršćanstva (sam je sebe nazivao katoličkim mistikom) i mahayana budizma.
Šifra artikla 4010-08267
Književni žanr Poezija
Autor Jack Kerouc
Broj stranica 216
Uvez Tvrdi
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2006.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se