Košarica 0
Meteori

MeteoriSinopsis možda varavo upućuje na pustolovni roman ili Bildungsroman, no ovo vrtoglavo složeno djelo osobite lirske snage izmiče žanrovskim određenjima.

Možda će vas zanimati

Blizanci Jean i Paul tako su slični i tijesno povezani da ih ni vlastiti otac ne razlikuje, a svi ih zovu Jean-Paul. Njihova zagonetna veza isključuje svaku drugu i spreže ih u savršeno skladnu jedinku. Paulu je taj suživot rajski, no Jean se s vremenom pobuni i želi ga raskinuti. Napušta brata, a očajni Paul kreće u potragu za njim i upušta se u dugo inicijacijsko putovanje oko svijeta - od Venecije preko japanskih vrtova do podijeljenog Berlina. Kozmološki je, filozofski i doslovno rečeno “veliki svjetski roman” - u samome vrhu francuske književnosti 20. stoljeća. 


“Nevjerojatna proza. Meteori su roman o paru jednojajčanih blizanaca koje skupno zovu Jean-Paul. No ta tvrdnja vrijedi otprilike kao da kažemo da je Uliks roman o čovjeku koji šeće Dublinom jer Tournier poseže za temom blizanaštva da bi istražio neiscrpan niz dvojnosti. Dok se poigrava uvriježenim oprekama poput heteroseksualnosti i homoseksualnosti, grada i prirode, raja i pakla, Tournier genijalno razrađuje i duboku opreku kronologije i meteorologije – čvrstog i uređenog protjecanja sati naspram divljem i nepredvidljivom kolebanju godišnjih doba.”—Salman Rushdie
Šifra artikla 4010-02077
Književni žanr Znanstvena publicistika
Autor Michel Tournier
Broj stranica 432
Uvez Meki
Izdavač Vuković & Runjić
Godina izdanja 2005.
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se