Košarica 0
Marcelo u stvarnome svijetu

Marcelo u stvarnome svijetu

Besplatno pročitaj poglavlje

Kako ljeto odmiče, suočit će se s čitavom paletom novih osjećaja i dilema, a slika djevojke s pola lica koju pronađe u nekom spisu ono je što će ga spojiti sa stvarnim svijetom. Dvojbe i nepravde koje tamo često vladaju natjerat će ga da se zapita: što ja mogu učiniti da se tome suprotstavim? Američki pisac Francisco X. Stork predstavlja se hrvatskoj publici romanom Marcelo u stvarnome svijetu u pažljivo istkanom prijevodu Petre Matić.

Možda će vas zanimati

Sedamnaestogodišnji Marcelo Sandoval često o sebi govori u trećem licu, čuje glazbu koju nitko drugi ne čuje i teško izražava svoje misli, što liječnici tumače kao razvojnu poteškoću najsličniju autizmu. Iako su mu prišili oznaku “razvojnog poremećaja”, Marcelo rado pohađa školu u kojoj ga štite zbog njegove posebnosti, voli promišljati o filozofiji i religiji u kućici na drvetu, a najviše ga veseli što će ljeto prije završnog razreda moći pomagati u programu terapijskog jahanja. No onda otac od njega zatraži da umjesto toga ljeto provede radeći u njegovu odvjetničkom uredu, jer će na taj način najbolje iskusiti stvarni svijet. Želeći ugoditi ocu, Marcelo prihvaća posao i upoznaje zanimljive prijatelje: lijepu i neobičnu suradnicu Jasmine te Wendella, sina suvlasnika ureda.
Šifra artikla 4010-01010
Književni žanr Dječji roman
Autor Francisco X. Stork
Broj stranica 236
Uvez Tvrdi
Izdavač Algoritam
Biblioteka Arboretum
Godina izdanja 2011.

Komentari korisnika

Knjiga koja će vas natjerati na razmišljanje

Autor: Lea (25.4.2014.)
Malo je reći da mi se knjiga dopala...
Izuzetno dojmljivo djelo!

Glavni lik, Marcelo, boluje od nečeg sličnog autizmu – čuje glazbu (to je najbliže opisu koji nam može dati) koju ostali ne čuju. Uživa u školi i poslu gdje se brine za ponije namjenjene za rad s invalidnom i zaostalom djecom. Ali, njegov otac odluči da će preko ljeta raditi u njegovom odvjetničkom uredu, kako bi poboljšao komunikacijske vještine i stekao iskustvo življenja u stvarnome svijetu. Najveći problem mu je zapodjenuti neobavezne razgovore, procesuirati više od jedne stvari/emocije odjednom, a i većina ljudskih emocija mu je nejasna. Što će tamo spoznati?
Ne ću Vam pričati što se dalje događa, ipak je na Vama da pročitate knjigu i otkrijete. Iako je knjiga u YA žanru, svakako preporučam odraslima da je pročitaju.
Francisco X. Stork je fantastično opisao glavnog lika, s time da je knjiga pisana iz perspektive tog dječaka, što je svakako čini još uvjerljivijom – što zasigurno nije bio lagan posao, ali uspio je do te mjere da čitatelj stvarno gleda svijet iz Marcelove perspektive što dovodi do razumijevanja njegovih postupaka i određenih zaključaka na kraju knjige koji će sigurno imati utjecaja na Vaše dotadašnje razmišljanje.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se