Košarica 0
Ljepilo

Ljepilo

Nakon velikog uspjeha romana "Trainspotting" - koji je na određen način i promijenio lice otočke književnosti, škotski pisac Irvine Welsh morao je dokazati da taj uspjeh nije bio slučajan: morao se potvrditi kao važan romanopisac. I doista, kao rezultat tog izazova nastao je roman ''Ljepilo'', roman koji pokazuje Irvinea Welsha u njegovom najambicioznijem romanesknom projektu, i to bildungsromanu, ali kakvom!

Možda će vas zanimati

U ''Ljepilu'' je, naime, na vehementan način ispričana priča o Edinburghu u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama: nezaposlenost, zločin i očaj s jedne strane izmjenjuju se sa seksom, alkoholom, drogama i nogometnim nasiljem na drugoj. Istovremeno, "Ljepilo" je i priča o lojalnost stopljena s uličnim moralom. Roman ''Ljepilo'' rječit je dokaz da klasična romaneskna forma nipošto ne može ograničiti originalni spisateljski talent.

Autor "Trainspottinga" briljira oslikavajući privatnu i društvenu sliku grada, a prepoznatljivi Welshovi likovi ni u novim okolnostima ne gube smisao za humor i akciju. Usprkos rasponu i ambiciji, ''Ljepilo'' ima sve uobičajene karakteristike djela Irvinea Welsha, energiju, smiješne dijaloge, prljavu scenografiju i crni, crni humor, ali to je također odrasla knjiga o odrastanju, o načinu na koji živimo živote i onome što se događa kad se stvari zakompliciraju.

Irvine Welsh se proslavio svojom osebujnom privlačnom i čitljivom prozom, a književni kritičari zasigurno nisu pogriješili proglašavajući baš ''Ljepilo'' najboljim autorovim romanom.
Šifra artikla 4010-08316
Književni žanr Proza
Autor Irvine Welsh
Broj stranica 288
Uvez Meki
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2004.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se