Košarica 0
Labirint - Nemogući bijeg

Labirint - Nemogući bijeg

Tinejdžer Thomas iznenada se budi u dizalu koje se zaustavlja na Poljani okruženoj golemim zidovima iza kojih se nalazi opasni labirint. Ne sjeća se ni tko je on niti kako je dospio na to mjesto, a ubrzo saznaje da ondje žive samo dječaci njegove dobi koji pokušavaju pronaći izlaz te da svakog mjeseca pristiže novi dječak.

Možda će vas zanimati

Istim dizalom jednom tjedno stižu namirnice, lijekovi i sve potrebno za život na Poljani. Dječaci, od kojih su neki tamo i dvije godine, organizirali su i uredili život na tom neobičnom mjestu tako da svatko nešto radi, prema svojim sklonostima i sposobnostima: jedni obrađuju zemlju, drugi se brinu o domaćim životinjama, treći rade u kuhinji, četvrti su medikalci koji pomažu ozlijeđenima, a najcjenjeniji su trkači po labirintu jer oni traže izlaz. Noću se vrata labirinta zatvaraju, a izlaze žaleri, smrtonosna, grozna bića čiji ubod izaziva strašne bolove. Osoba koju ubodu prolazi kroz Promjenu te se prisjeća prijašnjeg života. Thomas ubrzo saznaje da ga prepoznaju svi koji su je proživjeli, ali mu ne žele reći tko je on. Iako ga svi uvjeravaju da trkač može postati nakon više mjeseci, Thomas je čvrsto odlučio to raditi odmah. Nakon što spašavajući dva dječaka preživi noć u labirintu, iako je to najstrože zabranjeno, Thomas postaje trkač. Bez obzira na golem strah i neizvjesnost situacije u kojoj se našao, Thomas neprestano propituje načine na koje se nešto radi i traga za novim rješenjima, čak i kad vidi da to ljuti neke koji su ondje dugo i koji su se već pomalo pomirili s tom čudnom situacijom. No na Poljanu dan nakon njega stiže i djevojka Teresa, jedina djevojka ikad, a s njom dolazi i poruka kako je ona posljednja, zauvijek.
Šifra artikla 4010-08961
Književni žanr Znanstvena fantastika
Autor James Dashner
Broj stranica 336
Uvez Meki
Izdavač Profil knjiga
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Ako ste do sada izbjegavali knjige s oznakom SF, vrijeme je da prestanete.

Autor: Lea (5.10.2014.)
Priča počinje buđenjem glavnog lika, Thomasa, u liftu koji ga dovodi na čudno mjesto zvano Poljana. Taj je prostor okružen golemim zidovima a nastanjuju ga sami dječaci. Jedino čega se Thomas sjeća njegovo je ime a ostatak memorije mu je misteriozno izbrisan. Uskoro saznaje da je to bio slučaj i sa ostalim dječacima te kako su svi u protekle dvije godine pristigli tamo na isti način. No, ne može se oteti dojmu kako je već bio ondje. Iako je vrlo znatiželjan da sazna kakvo je Poljana točno mjesto te zašto su tamo i što je najbitnije, što se krije iza visokih zidina, dječaci su vrlo oprezni jer se svaki novopridošli šokira istinom. A tada, samo dan nakon njegovog dolaska, van svakog rasporeda na Poljanu dolazi još jedna osoba i to – djevojka. Kao da to nije dovoljno da stvori paniku među dječacima, ona u ruci drži poruku koja ih prestravljuje pa ubrzo postaju svijesni kako je dosadašenjem načinu života došao kraj te da su svi u smrtnoj opasnosti.

Thomas kao najmlađi član skupine nema pravo glasa i raspolaže s najmanje informacija no zna jedno – nitko još nije preživio noć u labirintu. Iako bi po pravilima trebali proći mjeseci kako bi se dokazao kao kompetentan za sudjelovanje u rješavanju zagonetke labirinta vrlo brzo Thomas se nađe upravo tamo u borbi za goli život. Kada učini ono što nikome do sada nije uspjelo, ni ne sanja kakvo ga razdoblje očekuje – on osjeća da je poslan tamo s nekim razlogom, ali ne sjeća se kojim i djeluje po instinktu, a njegovi postupci i postignuća neće razveseliti sve stanovnike Poljane. Svjesni da sat otkucava a oni nisu nimalo blizu rješenju zagonetke što će rezultirati sigurnom i bolnom smrti od strane Žalera, čudovišta koja nastanjuju labirint, primorani su donijeti veliku odluku – slušati Thomasa koji će ih možda, uz velike rizike, izbaviti, ili činiti upravo suprotno jer možda je on špijun Kreatora.

Kao veliku obožavateljicu distopijskog štiva, sama najava ove knjige me oduševila. Budućnost, post-apokaliptični svijet, skupina tinejdžera, labirint prepun užasnih stvorenja.
Jesam li napomenula da se svake noći zidovi unutar labirinta pomiču?
Pošto je ova knjiga must-read želja mi je bila pročitati je čim prije, a požurilo me i prikazivanje filma koji već igra u kinima.

Iako je označena kao Young Adult, znači knjiga za mladu populaciju, tijekom čitanja skroz sam zaboravila da se radi o dječacima. Tek sam na mjestima gdje je ta činjenica napomenuta bila sam primorana zamišljati likove puno mlađima nego što dobijete dojam. Takav zreli nastup nije nimalo neobičan s obzirom na svijet u kojem žive - gdje preživljavaju samo najjači i najsnalažljiviji a ipak, moraju živjeti kao dobro uhodan tim.
Mislim da ne moram dodatno hvaliti fantastičnu karakterizaciju koja je sigurno bila pravi izazov jer likovi nemaju prošlosti već su prikazani isključivo sada i ovdje. Uzevši to u obzir, Dashner je odradio majstorski posao.

Poglavlja su kratka što nije omelo autora da svako od njih završi napeto pa kod ove knjige ne vrijedi ona “još samo jedno poglavlje”. Izrazito je vješto cijelu knjigu napisati na način da poslije svakog poglavlja imate upitnike nad glavom ili mislite (a možda i na glas viknete) “Neeeee, to nije moguće…”. Neobična atmosfera, zanimljiva radnja krcata misterijima i fantastični likovi tjerat će vas da pročitate knjigu u jednom komadu. Meni je pravila i više nego ugodno društvo tijekom 900 kilometara puta nakon kojeg nije sljedilo spavanje već čitanje do jutra.

Pred sam kraj neke su zagonetke riješene, no to samo dovodi do novih misterija koji su, slutim, još veći, opasniji i teži za odgonetnuti. Uz to što je autor ostavio puno neodgovorenih pitanja, zadnje poglavlje daje naslutiti jednako napet, a možda i napetiji nastavak.

Iako je “Labirint” uspoređivan s mnogim popularnim YA naslovima, ne mogu učiniti isto jer iako sam čitala zbilja odlične distopije, ova knjiga je priča za sebe. Možda će zvučati čudno, no priča o skupini ljudi odbačenih na jednom mjestu da se bore za život i pronađu način da pobjegnu, uz veliku dozu napetosti i misterije, neobičnih događaja i neodgovorenih pitanja, nekako me podsjeća na seriju “Lost” (na hrvatskom “Izgubljeni”). Kao veliki fan, već godinama tragam za nečim sličnim no ništa nije bilo ni do koljena tom serijalu, sve do sada kad mogu reći – to je to.

Zbog toga, osim ljubiteljima YA i distopijskog štiva, ovu knjigu preporučam i odraslima, i onima koji vole trilere i misterije, i onima koji vole zagonetnu radnju s puno tzv. mind-teasera.
Ako ste do sada izbjegavali knjige s oznakom SF, vrijeme je da prestanete.

“Labirint” je štivo koje bi trebalo imati vidljivo otisnuta upozorenja poput “zarazno” ili “izaziva
opsjednutost”. Obavezno pročitati!

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se