Košarica 0
Krš. Povijest komonizma

Krš. Povijest komonizma

Kukorelly od devedesetih godina do danas neprekidno piše i nanovno ispisuje ovu knjigu. Jer nedorečena nije samo prošlost, već i njezina obrada. Krš je mučno zabavna i oštro neugodna knjiga, jer iz naše prošlosti izvlači ono što bismo najradije zatrpali.

Možda će vas zanimati

Krš je vojno uporište, ili točnije, ono što je od njega ostalo nakon Drugog svjetskog rata u Wiepersdorfu, istočnonjemačkom seocetu, nedaleko Berlina. Krš nije toponim, već opis toga uporišta. Od njega autor započinje pisanje ovog romana, eseja ili možda povijesnih zapisa o obitelji, Mađarskoj iza rata, ali i prije njega, komunizmu i socijalizmu, uz priličnu dozu samoironije i smijeha jer, sve je to samo prošlost, nešto čega nema.

Komonizam iz podnaslova jedna je vrsta šale, aluzija na dječji jezik. S jedne strane naznačuje da ovdje neće biti znanstveno (štoviše, “znonstveno”) izrečena prava istina, a s druge da je ovo jedan osoban i s obzirom na položaj pripovjedača (životna dob plus infantilna bit koja izvire iz obilježja sistema) “neozbiljan” tekst. U knjizi se sjajno smjenjuju lijepa proza, eseji i povijesni zapisi koji čitatelja vode poznatim predjelima povijesti predstavljajući ih iz novog kuta gledanja. Možemo reći da takav tip vodiča kroz komunizam dosad nije napisan.
Šifra artikla 4010-08394
Književni žanr Povijesni roman
Autor Endre Kukorelly
Broj stranica 230
Uvez Meki
Izdavač Meandar Media
Biblioteka Meandar roman
Godina izdanja 2011
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se