Košarica 0
Krijesovi

Krijesovi

Kad je 1988. Raymond Carver preminuo u svojoj pedesetoj godini, to nije bila samo smrt nekog važnog pisca, barem ne za evropske čitatelje koji su ga tek otkrivali. Ta je smrt pridonijela mitu da je Carver pisao život sam i istovremeno savršeno čistu umjetnost…

A on je zaista pisao samo o onome što je vidio i iskusio - o pijančevanju, usamljenosti, besparici, nerazumijevanju, nestajanju ljubavi, stvorivši jedan osobeni, blagotvorni jezik književnosti kojeg su prepoznali i zavoljeli čitatelji na svim stranama svijeta. Već zbog činjenice da se njegova proza, poezija i eseji susreću na jednom mjestu po prvi puta, (u originalu "Fires") imaju posebno mjesto u opusu Raymonda Carvera.

Možda će vas zanimati

U naslovnom eseju, gotovo poetičkom manifestu, svojedobno neprevedenom (!) objavljenom u zagrebačkom književnom časopisu "Quorum", Raymond Carver piše da je na njegovu književnost najviše "utjecalo" njegovo dvoje djece u vremenu "bjesomučnog roditeljstva"!

Uz to, "Krijesovi" ruše mnoštvo nataloženih predrasuda o Raymondu Carveru. Recimo, iza njegove lakoće i jednostavnosti stoji velika spisateljska vještina, ali ne i lakoća pisanja već dugogodišnji, a povremeno i sumanuto naporan rad. "Krijesovi" također čitatelju nude na uvid je li razlika između njegove poezije i proze zaista tako drastična kao što je to kritika dugo tvrdila.

U hrvatskom prijevodu "Krijesovi" se po prvi puta pojavljuju dvadeset godina nakon prvotiska pokazujući zašto literarni svijet Raymonda Carvera ne stari i ne gubi na izvornosti.
Šifra artikla 4010-08289
Autor Raymond Carver
Broj stranica 220
Uvez Tvrdi
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2006.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se