Košarica 0
Kraj muškaraca i uspon žena

Kraj muškaraca i uspon žena

Epohalna knjiga o radikalnoj promjeni muško-ženskih uloga u novom postindustrijskom društvu. Od samog početka čovječanstva muškarci su bili dominantan spol, no ta se dominacija temeljila gotovo isključivo na njihovoj veličini i snazi.
Zadnjih nekoliko desetljeća tržište rada velikim je dijelom postalo nezainteresirano za veličinu i snagu, a otada u mnogim segmentima radne snage muškarci više nisu u prednosti.
Tehnologija je počela raditi protiv muškaraca, učinivši zastarjelima neka od zanimanja za koja je potrebna fizička snaga, a sve je više na cijeni ono što ekonomisti nazivaju »komunikacijskim vještinama«. Osobine koje se tradicionalno pripisuju ženama, kao što su empatija, strpljenje i kolektivno rješavanje problema, počele su istiskivati hijerarhijski, autokratski model rukovođenja i uspješnosti.

Danas prvi put u povijesti globalna ekonomija postaje područje na kojemu su žene uspješnije od muškaraca.
- Od trideset četiri najrazvijenije industrijske demokratske zemlje, u dvadeset sedam njih studij završava više žena nego muškaraca.
- Žene u Velikoj Britaniji i SAD-u danas čine više od polovice zaposlenih.
- Početkom 1970-ih žene su u SAD-u pridonosile s dva do šest posto obiteljskoga prihoda, danas prosječna američka supruga pridonosi s 42,2 posto.
- Više od 40 posto privatnih tvrtki u Kini u ženskim je rukama.
Šifra artikla 4010-09305
Književni žanr Znanstvena publicistika
Autor Hanna Rosin
Broj stranica 224
Uvez Meki
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2014

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se