Košarica 0
Komplet knjiga iz serije Veliko stoljeće

Komplet knjiga iz serije Veliko stoljeće

Komplet knjiga iz serije Veliko stoljeće, najambicioznijega projekta Jana Guilloua dosad, koja nam donosi prikaz prve polovine XX. st. – najvećega, najokrutnijega i najkrvavijega stoljeća u povijesti čovječanstva.

Možda će vas zanimati

Graditelj mostova

Nakon što im je more uzelo oca i strica, trojica dječaka iz zapadne Norveške – Lauritz, Oscar i Sverre – prisiljena su preuzeti brigu za svoju obitelj i otići u obližnji Bergen. Pukom slučajnošću pokaže se da su trojica malenih šegrta neuobičajeno nadarena te uz pomoć jednoga dobrotvornog društva dobivaju priliku školovati se za graditelje željeznica i mostova.
Mnogo godina kasnije, trojica ribarskih sinova s velikim uspjehom diplomiraju na Sveučilištu u Dresdenu i postaju inženjeri. Godina je 1901. i upravo je nastupilo tehnički najnaprednije stoljeće u dotadašnjoj povijesti čovječanstva. Trebaju se vratiti u Norvešku i pridonijeti najvećemu norveškom inženjerskom projektu ikada, izgradnji pruge između Osla i Bergena.
No ljubav je poremetila sve planove. Jedan od braće, nasamaren i posramljen, bježi u Njemačku Istočnu Afriku, gdje ga dopadne mukotrpan posao na izgradnji jedne od najvećih onodobnih željeznica, između Dar es Salaama i jezera Tanganjike.
Drugi također bježi radi ljubavi, ali u London.
Samo se najstariji brat Lauritz vraća u Norvešku vratiti dug za izuzetno obrazovanje koje im je pruženo i priključuje se izgradnji željeznice na Hardangerskoj visoravni.
Nevjerojatna sudbina trojice braće na samome početku stoljeća te njihova iznimna vjera u budućnost zasjenila je sve svjetske nepravde. Uz veliki napredak tehnike, smatraju oni, ratovi će biti iskorijenjeni. No, teško da su tada mogli naslutiti da je pred njima najdramatičnije i najkrvavije stoljeće u povijesti.
Graditelji mostova prvi su roman u seriji Veliko stoljeće.

U visokom društvu

U ljeto 1901. dvojica mladih inženjera i džentlmena, vraćajući se sa studija u Dresdenu, stižu u veličanstveni dvorac usred grofovije Wiltshire u južnoj Engleskoj. Jedan je lord Albert, koji nakon očeve smrti treba preuzeti imanje kao i titulu 13. earla od Manninghama. Drugi je Sverre, najmlađi od braće Lauritzen, a njih dvojica odlučila su život provesti zajedno.
Prošlo je mnogo godina otkada su Sverre i njegova braća Lauritz i Oscar odrastali u siromašnoj ribarskoj obitelji na obali Norveške. Njihova neuobičajena tehnička nadarenost, uz pomoć dobrotvornog društva iz Bergena, dovela ih je do najprestižnije onodobne inženjerske diplome – one Tehničkog fakulteta u Dresdenu.
Lauritz se vratio u Norvešku, Oscar je pobjegao u Njemačku Istočnu Afriku, a Sverre je sa svojim voljenim lordom završio u Engleskoj. Homoseksualni krugovi u Londonu još su potreseni progonom Oscara Wildea, a Sverre i Albert druže se s londonskim umjetnicima i boemima, među ostalim i sa slobodoumnom skupinom Bloomsbury. U takvom okružju, razvija se Sverreov slikarski talent... Nitko i ne sluti kakvi se tamni, olujni oblaci nadvijaju nad Europom. Albertov i Sverreov nevini svijet ljepote i umjetnosti ubrzo će se pretvoriti u živi pakao. 

U visokom društvu drugi je roman u seriji Veliko stoljeće.

Između crvenog i crnog

Prvi svjetski rat je završio. Braća Lauritzen teško su pogođena njime, osobno i financijski. Britanci su konfiscirali Oscarovu imovinu u Africi, Sverreov voljeni Albie poginuo je služeći u ratu, a sam Sverre izbačen je s posjeda koji mu je bio dom gotovo dvadeset godina. Lauritz i Ingeborg morali su napustiti Bergen nakon što je njihov sin Harald umalo nasmrt pretučen zbog svojih pronjemačkih sklonosti. Povratak u bolji život u Berlinu i Saltsjöbadenu, pokraj Stockholma, nije jednostavan, ali uskoro stižu lude 1920-te. Njemačka je potpuno usredotočena na svoj oporavak i Europljanima je nezamislivo da će ikada više biti rata. Tako ni obitelj Lauritzen ne vidi crnu sjenu nepojmljivoga zla koje će otjerati svijet u još veću katastrofu...
Između crvenog i crnog treći je dio serije Veliko stoljeće, najambicioznijega projekta Jana Guilloua dosad, koja nam donosi prikaz prve polovine XX. st. – najvećega, najokrutnijega i najkrvavijega stoljeća u povijesti čovječanstva.

Šifra artikla komplet-0347
Književni žanr Povijesni roman
Autor Jan Guillou
Uvez Tvrdi
Izdavač Znanje

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se