Košarica 0
Klub bilderberg i trilaterala

Klub bilderberg i trilaterala

Talijanski sociolog i politolog Domenico Moro detaljno je istražio najtajniju i najmoćniju privatnu svjetsku organizaciju, za koju se tvrdi da – zapravo – upravlja svijetom. Riječ je o organizaciji koja se naziva Bilderberg, koja tajno djeluje već šest desetljeća, koju sačinjavaju najutjecajniji i najmoćniji zapadni bankari, političari, vojnici, industrijalci, geostratezi, diplomati, koji se sastaju jednom godišnje, svaki puta na drugom tajnom mjestu.
Procjenjuje se da Bilderberg grupa ima između 120 i 140 članova, koji na ove sastanke dolaze po pozivu. Članstvo nije stalno, pa poziv na jedan godišnji sastanak ne znači da će osoba biti pozvana i sljedeće godine, jer organizatori nastoje da sastanku prisustvuju samo trenutno najmoćnije ličnosti, pa ako neki političar padne s vlasti ili neki bankar izgubi svoje direktorsko mjesto, njega sljedeće godine neće biti. No, bit će pozvan netko tko dolazi na moćno mjesto, pa je na primjer prije par godina, kada je su u Velikoj Britaniji konzervativci dolazili na vlast, kao najmlađi sudionik bio pozvan tada novi britanski ministar financija, tada 39-godišnji George Osborne. Redoviti sudionici ovih konferencija su dva moćna čovjeka koji su jako mnogo radili na ovakvom konceptu redovitih tajnih konzultacija najmoćnijih ljudi svijeta, 87-godišnji bivši američki ministar vanjskih poslova Henry Kissinger, veliki pionir tajne diplomacije modernog doba, te 95-godišnji američki bankar David Rockefeller, pionir financijske globalizacije koju je provodio dok je bio na operativnom čelu moćne američke banke Chase Manhattan.
Bilderberg grupa nastala je 1954. godine na inicijativu poljskog emigrantskog političara Josefa Retingera, koji je početkom pedesetih godina bio zabrinut što će svađe između američkih i evropskih političara oslabiti njihov antikomunistički front protiv Sovjetskog Saveza. On je nizozemskog princa Bernharda, supruga tadašnje nizozemske kraljice Juliane, zainteresirao za ideju da se vodeći evropski i američki političari sretnu na jednom mjestu te u potpunoj povjerljivosti otvoreno rasprave razlike u svojim stavovima. Bernhard je posljednjih dana svibnja 1954. godine organizirao takvu tajnu konferenciju u nizozemskom gradu Oosterbeeku, u tamošnjem hotelu Bilderberg, po kojem je grupa dobila ime.

Domenico Moro dao si je truda da istraži sve podatke koji se o te dvije organizacije znaju, te je na temelju tih podataka napravio sociološku i političku analizu te dvije organizacije. Zaključci njegove analize, skupljeni u ovoj knjizi su fascinantni, jer on pokazuje da je stvarna svjetska moć koncentrirana u jednom vrlo malom krugu ljudi, koji potajno odlučuju o sudbini svijeta, ne obazirući se ni na vlade i parlamente svojih zemalja, niti na međunarodne organizacije i forume, a ponajmanje na stavove javnosti zemalja iz kojih dolaze.
Šifra artikla 4010-06074
Književni žanr Politika/Povijest
Autor Domenico Moro
Broj stranica 148
Uvez Meki
Izdavač Profil knjiga
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se