Košarica 0
Kapital u 21.Stoljeću

Kapital u 21. stoljeću

Riječ je o nesumnjivo najvažnijoj knjizi ekonomske problematike koja je izašla od početka ovog stoljeća, mišljenje je najvećeg broja vodećih svjetskih ekonomista. Riječ je o dubinskoj znanstvenoj studiji koja se bavi analizom odnosa između kapitala i rada, odnosno govori o tome kako veći profit od kapitala u usporedbi s profitom od rada stvara sve veću društvenu nejednakost, jer se bogati još više bogate, a siromašni siromaše.


"Sa sigurnošću možemo reći da je Kapital u dvadeset prvom stoljeću, magnum opus francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, najvažnija ekonomska knjiga godine, a možda i desetljeća. Piketty, nedvojbeno vodeći svjetski stručnjak za prihode i imovinsku nejednakost, ne samo što pokazuje kako se sve više bogatstva koncentrira u rukama ekonomske elite, nego ujedno i dokazuje da se krećemo prema "vlasničkom kapitalizmu", u kojem ekonomijom dominira naslijeđeno bogatstvo pa je stoga važnije gdje je netko rođen nego koliko je marljiv i nadaren." (Paul Krugman, New York Times, 23. ožujka 2014.)


"Piketty se pita kako će izgledati svijet za 50 ili 100 godina, hoće li ga “posjedovati brokeri, top-menadžeri, superbogati ili možda zemlje koje imaju naftu i plin, ili možda Bank of China, ili možda sigurne porezne luke, kamo će se ti akteri povući?” Odgovara: “Bilo bi apsurdno da se to ne pitamo, nego da se tješimo kako će se sve u jednom trenutku izbalansirati, a nejednakosti smanjiti.” Predlaže da se približe svjetovi onih koji ne moraju raditi, a dobro žive, i onih koji moraju raditi, a loše žive. Piketty kaže da nije ništa novo što postoje porezi, recimo, na posjedovanje zemlje u stara doba, tako da je logično da se oni prošire i na druge oblike kapitala, a pogotovo na financijsku industriju. Ali, kako bi to funkcioniralo, drakonsko oporezivanje bogatih moralo bi se provesti posvuda. Glavni je cilj takvoga oporezivanja naprosto stati na kraj nejednakosti, a sve je drugo sporedno." (Ines Sabalić, Jutarnji list, 18. svibnja 2014.)


Sadržaj preuzet sa Modernih vremena.


MV Info , 12.11.14

Zbog takvog odnosa nova stvorena vrijednost pretapa se u osobno bogatstvo, a ne ide u investicije za novu proizvodnju.
Ova knjiga je značajna kritika dominantnog položaja tzv. naslijeđenog kapitala u suvremenim kapitalističkim društvima, zbog čega se rascjep između malobrojnih bogataša i gomile ostalog stanovništva u cijelom svijetu produbljuje, i to tako snažno da se obnavlja nekadašnje klasno, pa čak i kastinsko društvo. Autor te fenomene promatra u povijesnom kontekstu, te pokazuje kako se kretao odnos kapitala i rada u prošlim stoljećima. Koristio se pri tome ne samo ondašnjim ekonomskim pokazateljima i statistikama, nego i drugom literaturom, pa čak i beletristikom te na živahan način pokazuje kako su funkcionirala svojedobno francusko, američko i britansko društvo citirajući dijelove romana Jane Austen, Honorea de Balzaca i Henryja Jamesa.
Šifra artikla 4010-09277
Književni žanr Poslovna literatura
Autor Thomas Piketty
Broj stranica 692
Uvez Meki
Izdavač Profil knjiga
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Zašto želim knjigu "Kapital 21. stoljeća"

Autor: Marko (15.4.2015.)
Zato jer mi "Kapital 21. stoljeća" djeluje kao veoma zanimljiva knjiga. U potpunosti se slažem s osnovnim zaključcima koji se navode u knjizi te smatra da su oni očiti. Međutim, zanimaju me sve statistike i usporedbe navedene u knjizi, a kao studentu prava tih će mi 700 stranica taman doći kao odmor između ispita.

knjiga?

Autor: Renatoto (14.4.2015.)
da i on jednog dana pročita nešto kvalitetno ;)

Ja želim knjigu!

Autor: Reccc (14.4.2015.)
Htio bi objasnit par stvari Pikettyju pa bi bilo dobro prvo pročitat knjigu da znam čovjeku objasnit stvari vezane uz državnu intervenciju. haha

Zašto bih baš ja trebala dobiti "Kapital u 21.stoljeću"?

Autor: Nikolina (14.4.2015.)
Željela bih ovu knjigu za nedavno navršeni 30ti rođendan i zato jer dosad, osim literature za fax, nisam pročitala ništa iz stručne literature vezano za struku. Zanima me kako autor opisuje i vidi razvoj kapitalizma u budućnosti i kako objašnjava nejednakosti u društvu i raspodjeli kapitala. Bilo bi lijepo za promjenu imati original knjigu iz stručne literature a da nije posuđena, iskopirana, otkupljena i da nije potrebno lijepit listove, brisat komentare ili dešifrirat pošarane dijelove. =)

Zašto bih baš ja trebao dobiti "Kapital u 21.stoljeću"?

Autor: Nikolina (14.4.2015.)
Željela bih ovu knjigu za nedavno navršeni 30ti rođendan i zato jer dosad, osim literature za fax, nisam pročitala ništa iz stručne literature vezano za struku. Zanima me kako autor opisuje i vidi razvoj kapitalizma u budućnosti i kako objašnjava nejednakosti u društvu i raspodjeli kapitala. Bilo bi lijepo za promjenu imati original knjigu iz stručne literature a da nije posuđena, iskopirana, otkupljena i da nije potrebno lijepit listove, brisat komentare ili dešifrirat pošarane dijelove. =)

Zašto ja?

Autor: Katarina (14.4.2015.)
Zato jer mi je ta knjiga odlična i voljela bih je pročitati! ;)

Kapital u 21.stoljeću

Autor: Anamarija (14.4.2015.)
Sjedim ujutro sama u sivilu svog stana,na internetu nove ponude gledam,piše Mondo 3 Pikettyeve knjige dijeli,baš kad se najviše učiti na faksu treba,tako dobru nagradu davati niste smjeli.Kažem sama sebi produži od ponude dalje,na stolu hrpa knjiga za naučiti te čeka,ali badva znatiželjnom čovjeku takve stvari reći ,da mi Mondo pokloni Pikettyevu knjigu ostala bi iznenađena,sretna,u šoku i bez riječi.Dobro bi mi došlo da malo uronim u svijet kapitala,nejednakosti,politike i nemorala,da vidim što nam za 50,100 godina godina svjetsko gospodarstvo nosi,hoće li biti bijede i jada ili ce biti bogatstvo i visoki doprinosi.Da malo odmaknem od obvezne literature s faksa,da se upoznam s činjenicama koje je Piketty spoznao kroz niz praksa,da steknem nova znanja,a mozda mi to pomgne kod postizanja akademskih priznanja.
Sve ostaje Mondo na Vama,ja vise riječi nemam,nadam se da Pikketyevu knjigu na svoju policu uskoro spremam! :)

Želim osvojiti "Kapital" :)

Autor: Kristina (14.4.2015.)
Želim osvojiti knjigu "Kapital" jer je ekonomsko znanje koje mi ona može pružiti najpotrebniji kapital za ulazak u "svijet odraslih". Naime, uskoro zavrsavam svoje fakultetsko obrazovanje i premda cu uskoro biti dio pravne struke smatram ju neraskidivo povezanom sa globalnim tržišnim promjenama i stanjem ekonomije općenito. Kroz godine sam uistinu uživala u hvaljenim knjigama koje na potpuno realističan način dočaravaju tajne ekonomije cak i potpunim laicima, a ova knjiga bi bila poput trešnje na vrhu torte mog znanja. :) Smatram užasno bitnim za sve, a ne samo nas mlade željne znanja, da se informiramo kako svijet oko nas zapravo funkcionira i na koji se način možemo obraniti od štetnih posljedica ekonomskih previranja. Upravo zbog toga je nužno naoružati se znanjem iz knjiga poput ove. Mislim da je ova knjiga s razlogom hvaljena i preporučivana od strane raznih medija i bas zato njoj želim dati počasno mjesto na svojoj polici, srcu ali i svom znanju. :)

Zašto bih baš ja trebao dobiti "Kapital u 21.stoljeću"?

Autor: Jurica (13.4.2015.)
Ja bih htio ovu knjigu jer me interesira razmišljanje koje se mnogi dive, a koji mnoge smatraju lošim. Želim vidjeti zašto takva bura oko ove knjige. Gledao sam prijenos promocije knjige u HNK-u te sam vidio da ima jako zanimljive ideje. Također bio bi lijepi dar za završetak ekonomske škole.

Zašto želim ovu knjigu?

Autor: Anamaria (13.4.2015.)
Iako imam 18 godina smatram se puno zrelijom od mnogih svojih vršnjaka. Ponekad me svi 'napadaju' kako mogu provoditi vrijeme sa knjigama,a ne u izlascima i slično. Volim čitati, većinu vremena kad nemam obaveza čitam. Volim apsolutno sve žanrove knjiga, svaku čitam u jednom dahu,a posebno volim onaj predivni miris nove knjige koje mi vi ostvarujete. U obitelji smo svi knjigoljupci te bi ova knjiga nakon mene išla mojoj majki od koje sam to nasljedila.

Želim najvažniju knjigu ekonomske problematike u ovom stoljeću

Autor: Damir (13.4.2015.)
Ova knjiga koja prikazuje sve veće nejednakosti u raspodjeli bogatstva u svijetu i sve se više gomila u rukama ekonomske elite bila bi idealan melem za moj dugogodišnji stambeni kredit u "Švicarcima".

želim dobiti knjigu...

Autor: Ivana (13.4.2015.)
Voljela bih dobiti knjigu da i ja imam bar neki kapital u ovom stoljeću.

želim dobiti knjigu...

Autor: Ivana (13.4.2015.)
Voljela bih dobiti knjigu da i ja imam bar neki kapital u ovom stoljeću.

Zašto želim knjigu ?

Autor: Alen (13.4.2015.)
Knjigu želim jer sam student druge godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.Volim čitati svu literaturu vezanu za ekonomiju i smatram kako mi je u ovom trenutku prijeko potrebno da proučavam literaturu takvog tipa kao što je knjiga "Kapital".Pročitao sam mišljenja o ovom djelu od strane poznatih svjetskih ekonomista, te iz toga zaključio kako je knjiga napisana na zanimljiv i poučan način.Baš takve knjige iz područja ekonomije me fasciniraju.
Usput rođendan mi je za tjedan dana 21.04. , pa bi mi ovo bio izvrstan poklon !!

<< najbolji Thomas za najboljeg Tatu >>

Autor: Morana (13.4.2015.)
Tata uskoro slavi 65. rođendan! Ovo bi bio savršen poklon!

Zašto?

Autor: Gordana (13.4.2015.)
Imam dva studenta, "gutača" pisane riječi. Ova im se knjiga uvijek nađe u rukama kod svakog posjeta knjižari. Znam da ju žele i bila bih presretna kad bi im ju mogla darovati.

Kapital

Autor: Monika (13.4.2015.)
želim knjigu jer sam već dugo vaš vjerni kupac i sve knjige naručujem upravo preko vaše stranice koja stalno nudi odlične popuste. Potpisani primjerak jedne od najčitanijih knjiga godine je sasvim dobar razlog da i ja okušam svoju sreću :)

Bok ja sam Lovro i zelim knjigu :D

Autor: Lovro (13.4.2015.)
Sigurno se pitate zašto sam ja ta osoba koja bi trebala dobiti primjerak knjoge... Bez imalo muljana ću vam reći. Ja sam osoba koja obožava čitati u slobodno vrijeme i koja uživa čitajući. A i čuo sam da je knjiga zakon,a i ovako ionako me ta tematika zanima. San mi je postati politicar. Bas sam pitao starce da mi kupe za rockas knjigu...kaf ono Mondo dijeli waaaau :D Lijep pozdrav iz suncanog Medjimurja

Kapital

Autor: Ines (13.4.2015.)
Po struci sam dipl.ekonomist i vrlo su mi interesantni i korisni svi priručnici vezani za ekonomsku problematiku. Ukratko pročitan sadržaj odaje dojam da je knjiga velika uspješnica i vrlo rado bih ju pročitala. Htjela bih vidjeti kako je autor objasnio funkcioniranje britanskog, francuskog i američkog društva, te koje rješenje predlaže za smanjenje nejednakosti u društvu.

zasto bas ja?

Autor: martina (13.4.2015.)
zato sto muz i ja volimo ovakvu tematiku knjige..
jako me zanima cijela prica koja prica o ovoj idili zivota bogati,siromasni..
ok ima nas razlicitih,ali svi imamo samo jedno zajednicko..
ljubav i zdravlje ne kupuje se novcem..
danas smo svi optereceni pitanjem politike i ostalog zato je ova knjiga savrsena da me rasterewti tih briga..

kapital u 21.stoljeću

Autor: dragutin (13.4.2015.)
Poštovani !
Meni šaljite samo ako imate primjerak čiji su listovi od novčanica 100 eura.Jedino bi mi takva pomogla u ovoj zemlji tuge.Ako čitam nešto za dušu, onda je to poezija.
Pozdrav

NAGRADNA IGRA

Autor: Magdica (13.4.2015.)
Ovu knjigu "pikiram", dosta dugo, od sajma Interliber. Zanimaju me autorove postavke o načinu uklanjanja ogromne nejednakosti, koje se sve više produbljuju. I ja smatram da se ne možemo prepustiti "hiru sudbine" i tražiti da se nejednakosti ispravljaju "čarobnim štapićem", već se moraju poduzeti neki ozbiljniji koraci ka tome cilju. Jako je smiono i hrabro od autora iznositi takve sveobuhvatne ideje u vrijeme iznimno uznapredovalog neoliberalnog kapitalizma ili kako ga sam autor naziva "vlasničkim kapitalizmom"! Stoga mu, zbog tog djela treba "skinuti kapu", i nadati se da na tome neće stati, kao i to da će države zadužene za provedbu tih ideja, zaista "prionuti na posao" i implementirati kroz zakonodavstvo i odluke te napredne autorove zamisli!

Zasto ju ja zasluzujem?

Autor: MissN (13.4.2015.)
Mislim da ju zasluzujem iz par razloga.
Studiram na fakultetu koji ima veze s kapitalom i poimanjem kapitala, i ovu knjigu sam nekoliko puta uzimala u knjiznici jer mi je trebala za spremanje kolokvija, seminara, ali nazalost to je samo na dar sati jer ju kopirati ne smijemo, a iskreno ne volim kopiranje knjiga jer se krse autorska prava.

Nedavno, opet mi je trebala ali je u knjiznici nije bili jer ju je netko posudio na samo par sati, ali nije vratio, i sada je nema vec dva tjedna. S obzirom da sam student i da zivimo tu gdje zivimo, i imamo nedostatak kapitala, tesko da cu si je brzo moci kupiti, jer treba platiti rezije, hranu i sve ostalo sta ide uz studentski zivot. I mislim da ako ju pokonite meni da ce biti u jako dobrim rukama, ponosno citana, mazena i pazena na polici s ostalim knjigama.

A i sigurna sam da ce jos koji kolokvij biti spremljen ili seminar napisan uz njezinu pomoc.

Kapital u 21. stoljecu

Autor: Jelena (13.4.2015.)
Zasto bas ja? Zato sto imam muza koji je lud za ovom knjigom, saznao je sve o njoj i njenom piscu. Danima prica samo o gostovanju i promociju u Zg na koju nije mogao ici.
Muz je knjiski fanatik a pogotovo kad su ovakve knjige u pitanju.
Pomozite da ga usrecim- ako dobije potpisani primjerak bit cu zena godine

za knjigu Kapital

Autor: sanjuska (13.4.2015.)
želim knjigu za svog sina maturanta kojeg ta tema jako zanima,za mog budućeg antropologa i politologa

Zašto želim ovu knjigu

Autor: Lana (13.4.2015.)
Završila sam ekonomiju ali Kapital u 21. stoljeću je jedna od rijetkih knjiga iz ekonomske literature koju želim doma. Smatram da je nužna i da treba biti u svakoj kući kao Biblija ili kuharica jer govori o jednom od najvećih problema koji danas pogađaju svijet: nejednakosti, jako bogatima i strašno siromašnima i nepostojanjem onoga između ili dobro došli u Hrvatsku stvarnost.

Kapital 21.st

Autor: NIKOLINA (13.4.2015.)
Smatram da je knjiga Kapital u 21.st odličan pokazatelj današnjeg društva nejednakosti u kojem nije važno jesi li talentiran, marljiv ,uporan i sl.nego je važno otkud si, tko su ti roditelji i da li imaš veze i vezice.Kako će svijet izgledati za 50,100 godina je pitanje koje se svi pitamo, a s obzirom na današnja vremena, nejednakosti će sve više rasti,jer bogati postaju sve bogatiji,a siromašni sve siromašniji jer se njih najviše dira i "najviše" moraju davati, dok bogatima sve "pada" s neba i sve rješavaju novcem.

Kapital u 21. stoljeću

Autor: Zlatko (13.4.2015.)
U 21. stoljeću vrijedi: Imam, dakle jesam, dok je prethodno vrijedila sintagma: mislim, dakle postojim. Volio bih vidjeti da li sam u pravu i što Piketty piše o tome kapitalu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Za nagradnu igru

Autor: ORNELA (13.4.2015.)
Od malena volim citati knjige i sve me zanima. Svake godine nadogradujem svoje znanje novim knjigama.Jako me zanima budućnost našeg svijeta,kako ćemo živjeti,što će se sve izumiti,društveni poredak ... Ovaj bestseller(ekonomska knjiga) Thomasa Pikettyja čini mi se jako poučna i zanimljiva te mi je velika želja da ju imam i pročitam. Svatko tko u sljedećim mjesecima i godinama bude htio ozbiljno razgovarati o budućnosti kapitalizma,ova knjiga je za njega pun pogodak!

Zašto bih ja trebala dobiti ovu knjigu?

Autor: Inga (13.4.2015.)
Jer kao 18-godišnjakinja koja se naglavce bacila u publicističke vode novinarstva, a koju još čekaju brzaci koje je život spremio, trebam pročitati ovu knjigu. A kao bibliofilka već imam spremno mjesto za nju na svojoj polici.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se