Košarica 0
K2 - Trijumf i tragedija

K2 - Trijumf i tragedija

Knjiga K2 – trijumf i tragedija potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu", sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje. Stipe Božić autor je više alpinističkih i putopisnih knjiga, ali upravo u ovoj knjizi ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera.

Možda će vas zanimati

Najuspješniji hrvatski alpinist svih vremena osvojio je tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchenjunga), popeo se na najviše vrhove svih kontinenata te ispenjao sve najteže alpske stijene. Mnogi od tih uspona bili su iznimno teški i opasni, mnogi su, na žalost, uzeli i ljudske žrtve, ali za samog Božića najopasniji je bio uspon na drugi najviši vrh svijeta, 8611 metara visoki K2. Upravo zbog velikog broja žrtava, K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom od svih osamtisućnjaka, puno težom za uspon od samog Everesta.
Šifra artikla 4010-04940
Književni žanr Biografije
Autor Stipe Božić
Broj stranica 168
Uvez Meki
Izdavač V.B.Z.
Biblioteka Ambrozija
Godina izdanja 2014.

Komentari korisnika

Odlična!

Autor: Lea (21.12.2014.)
Ova je knjiga u moje ruke došla na nagovor prijatelja koji se bavi alpinizmom. Teško je ostati imun na toliku euforiju (s njegove strane) pa sam i sama odlučila pročitati knjigu prije nego što je proslijedim dalje.

Stipe Božić prvi je Hrvat koji se popeo na tri najviša vrha svijeta: Mount Everest, K2 i Kangchenjung, a također i prvi Hrvat koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata te ispenjao sve najteže alpske stijene. U ovoj knjizi opisuje uspon na drugi najviši vrh svijeta, planinu K2 koja je poznata kao najopasnija te je stoga nazivaju i “Divlja planina”. Čak svaki četvrti alpinist koji se uspije domoći tog vrha pogine pri silasku.

Moram napomenuti kako je knjiga od samog starta jako interesantna. Nisam bila previše upoznata s alpinizmom, no to nije uvjet za čitanje ove knjige pošto nam Stipe sve lijepo opisuje, od raznih termina koje alpinisti koriste do pojašnjenja mnogih nepisanih pravila o kojima ovisi život i slično, što knjigu čini zanimljivom i poučnom. Također su opisani i njegovi prijašnji usponi, kao i razne povijesne činjenice (prijašnji usponi ostalih timova) te geografski podaci zajedno sa opisima te divlje prirode. Tako mnogo saznajemo i o prijašnjim uspješnim, ali nažalost i neuspješnim usponima iz kojih se može mnogo naučiti.

“Ne može se zamisliti sažetiji prizor sreće od trenutka kad penjač stupi na vrh najviše planine svijeta. Biti u tom trenu najviši čovjek na svijetu, nagrada je za sve rizike i napore koji su prethodili. No to je i najkritičniji trenutak u penjačevu životu, jer dosegnuti vrh samo je pola puta koji treba prijeći. Mnogo opasnija polovina silazak je u podnožje planine.”

Pripreme za sam uspon su mukotrpne te je opisan i dugačak put koji prethodi samom usponu, kao i sve zapreke koje je potrebno savladati. Već taj dio knjige daje nam određenu dozu uzbuđenja, a sam uspon na K2 nije ni započeo! Nakon što je njegov tim (kao i ostale) zadesio niz neprilika te su se popeli na najopasniji vrh svijeta, tek počinje istinska borba za preživljavanjem. Kako sam Stipe kroz knjigu napominje, silazak je i najopasniji, iz više razloga: lako se okliznuti, penjači su iscrpljeni i moraju paziti na mnoge zamke. Uz nespretnost silaska uvijek im prijeti da zalutaju, a nipošto se ne smije zaspati zbog iscrpljenosti jer tada nastupa tzv. “bijela smrt”.

Stipe je imao veliku odgovornosti, ne samo za svoj život nego i za sigurnost cijelog tima. Na silasku, već načeti snježnim sljepilom i smrznutih prstiju na nogama i rukama morali su donijeti vrlo tešku odluku. Jedan od penjača bio je na samrti zbog hipoksije, nepokretan i gotovo nesvijestan svega. Iako ga je tim pokušao vući prema sljedećem logoru, nakon sati truda shvatili su da presporo napreduju. Provesti noć na otvorenom na nadmorskoj visini iznad 8000 metara znači sigurnu smrt, a ni vrijeme im nije išlo na ruku jer ih je zahvatila sniježna oluja. Uskoro je i njihovo preživljavanje postalo neizvjesno te je Stipe, kao vođa tima i najiskusniji, morao donijeti odluku da ostave umirućeg kolegu na planini. Vrlo je teška odluka donesena, no to nije kraj neprilika. S ostatkom tima Stipe se, skoro potpuno slijep, domogao sigurnosti logora odakle je daljnji silazak opet bio neizvjestan.

“Iskustvo s prijašnjih himalajskih pohoda govorilo mi je da nikad ne smiješ priznati da je s tobom gotovo, ma koliko te okolnosti na takvo što prisiljavale.”

Malo je reći da je ova knjiga bila veliko iznenađenje. Ispočetka interesantna, da bi na kraju pokrenula cijeli spektar emocija ova je knjiga sve to u jednom: od uzbudljive avanture do potresne knjige koja će vas uzdrmati i na koju ćete još danima misliti. Preporučam da pročitate iako vas alpinizam nikada nije zanimao, jer je ova knjiga toliko više od toga – nije samo opisan zanimljivi put koji alpinisti prolaze, već je vrlo osobna, intimna, gdje nam Stipe svojom odličnom naracijom kao čovjek od krvi i mesa opisuje kako se osjećao u raznim neprilikama kada se borio za život, kada je morao ostaviti prijatelja jer su i životi drugih ovisili o tome. Stipino preživljavanje u ekstreminm uvjetima te njegovi zaključci vrlo su inspirativni te ostavljaju snažnu impresiju. Iz ove knjige možete puno naučiti.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se