Košarica 0
Jacques i njegov gospodar

Jacques i njegov gospodar

Jacques i njegov gospodar je iznimno duhovita i zabavna "varijacija" Diderotova romana Jacques fatalist, napisana za "osobno zadovoljstvo" Milana Kundere, ali i kao "dokument" o stanju duha jednog češkog pisca potresenog šokom invazije.

Možda će vas zanimati

Kada se na Čehoslovačku spustila "vječnost ruske noći", Milan Kundera kaže da je "u toj očajnoj situaciji posve spontano potražo utjehu" u tom Diderotovom romanu koji je gozba pameti, duhovitosti i mašte, Jacquesu fatalistu. Tako je nastao taj homage Diderotu, preveden na mnoge jezike i često izvođen u Europi, Americi, pa i Australiji. Milan Kundera kaže da je osobno vidio samo nekoliko predstava, a među njima osobito mu se svidjela i ona izvedena 1980. u Zagrebu.

"Jacques Fatalist je jedan od romana koje najviše volim; sve je u njemu humor, sve je igra, sve je sloboda i užitak forme, i zato, kako sam rekao u Umjetnosti romana: u Francuskoj je ova knjiga skandalozno podcijenjena - u njoj je sažeto sve ono što je Francuska izgubila, a odbija ponovno naći. Samo se prostak upliće u oblik djela koje mu ne prpiada. Neka su prezreni adaptatori!" (Milan Kundera)
Šifra artikla 4010-08959
Književni žanr Povijesni roman
Autor Milan Kundera
Broj stranica 115
Uvez Tvrdi
Izdavač Meandar Media
Biblioteka Djela Milana Kundere
Godina izdanja 2003
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se