Košarica 0
Izbor

Izbor

Prvi dio senzacionalne trilogije! Bestseler New York Timesa!
U palači suparnica, samo jedna može osvojiti prinčevo srce…

Možda će vas zanimati

Za trideset i pet djevojaka, Izbor je životna prilika.
Prilika za bijeg od života koji im je određen u trenutku rođenja i koji se ni na koji način ne može promijeniti. To je nevjerojatna prilika da barem nakratko žive u pravoj palači, u svijetu svjetlucavih haljina, neprocjenjivih dragulja i natječu se za srce naočitog princa Maxona.
Ali za Americu Singer, jednu od Odabranih, Izbor je noćna mora. Mora okrenuti leđa svojoj tajnoj ljubavi i napustiti voljenu obitelj, a sve zbog nagrade koju ne želi. No, tada upoznaje princa Maxona. Malo-pomalo, počinje preispitivati svoje planove i želje… Može li se život o kojem je oduvijek sanjala usporediti s budućnošću kakvu nikad nije zamišljala?
Šifra artikla 4010-09461
Književni žanr Young adult
Autor Kiera Cass
Broj stranica 308
Uvez Meki
Izdavač Mozaik knjiga
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Komentari korisnika

Odlična teen distopija

Autor: Lea (12.12.2014.)
Bila sam van sebe od sreće kad je do mene došla vijest da će ovaj YA serijal konačno biti izdan u Hrvatskoj. Prvo me privukla naslovnica a potom i radnja koja obećava da je ovo sasvim drugačija distopija. Kakav bi fan bila da nisam odmah išla provjeriti?

U dalekoj budućnosti, poslije Četvrtog svjetskog rata, na području Amerike nalazi se kraljevina Illea. Princ Maxton priprema se preuzeti naslijeđe. Dovoljno je zreo da se oženi no kako nema ni jedne princeze na dvoru, izbor se vrši među djevojkama iz puka koji je podijeljen na osam kasti. U tom društvenom poretku Jedinice su vrh društva dok su Osmice najniži sloj.

America Singer pripada Peticama, kasti koju većinom sačinjavaju umjetnici. Neizmjerno voli Aspena koji pripada Šesticama, kasti nižoj od njene, pa je njihova ljubav tajna. Nju to ne smeta no njena majka gaji velike nade da će se jednog dana America dobro udati i živjeti bolji život. Kada saznaju da će se održati Izbor, obitelj ima raznolika mišljenja. America ne želi ni čuti da popuni prijavu, njena majka je sva van sebe, dok otac ostaje neutralan. Svađa ubrzo prestaje jer Aspen nagovara Americu da se prijavi - ionako, koje su šanse da od svih djevojaka u zemlji ona dospije među 35 odabranih koje će otputovati u Palaču? No upravo se to dešava. Kako je dečko ostavlja, America nema drugog izbora nego sudjelovati.

Ovo je uvod u knjigu koja je napeta od prve do zadnje stranice. Glavni lik, America, obara s nogu svojom iskrenošću, borbenošću, samostalnošću i snagom. Iako je u pitanju borba za krunu, uz obavezne negativne likove, među djevojkama ima i onih simpatičnih. Uz njih, tu je i princ Maxton koji nije onako uštogljen kako ga je America zamišljala. Iako se svim snagama opire, uskoro shvaća da je bila u krivu te da je on samo čovjek od krvi i mesa, a nalazi se u daleko goroj situaciji nego ona. A kakav bi tek bio dvor bez intriga? Uz obavezne zaplete koji knjigu čine napetom, kraj će vas oduševiti i molit ćete za još.

“Nismo si mogli priuštiti luksuz želja. Imali smo potrebe.”

Uz priču o ljubavi i teškim odabirima, tematika pada i na ustroj u društvu gdje upravo radi postojanja kasti vlada kaos i nema nikakvog napretka. Tako će America ispričati ne samo svoju priču, već i svojih znanaca, koji su od rođenja osuđeni biti nešto što nisu i lišeni svake mogućnosti promjena ili napredovanja. S druge strane, prvotni revolt zamjenjuje razumijevanje kako America shvaća da je život u Palači daleko od idealnog. Ne možete ne se zapitati ide li naš svijet u tom smjeru.

“Željela sam se otopiti i nestati, ali osjećala sam se silno prisutnom.”

Kako sam dugo čekala na ovu knjigu, nisam ni sanjala da će biti ovako napeta i dobra. Obećanje je ispunjeno te je zaista drugačija od svih ostalih teen distopija. Palača pršti luksuzom, ali i mnogim pravilima koji daju dodatnu dozu napetosti ovom štivu. Likovi su genijalni. America će vam se dopasti a u Maxtona ćete se zaljubiti. Lagana i interesantna radnja prikovati će vas za knjigu koju ćete pročitati u jednome dahu. Romantika je u kombinaciji s neizvjesnošću zbilja dobitna kombinacija. Tako, kada ostale djevojke čekaju hoće li Izbor pasti na njih, America je ta koja sama mora napraviti baš to – odabrati.

Preporuka svima koji vole knjige za mlade i traže neku laganu, a sasvim drugačiju priču. Ova će vas na prvu osvojiti.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se