Košarica 0
Istraživanja u razvojnoj psihopatologiji (Knjige)

Istraživanja u razvojnoj psihopatologiji

Temeljna je postavka u razvojnoj psihopatologiji da se osoba cijeli svoj život kreće između patoloških i nepatoloških oblika funkcioniranja i da njeno funkcioniranje nikada nije potpuno patološko i potpuno nepatološko u svim domenama...

U ovoj monografiji prikazani su rezultati istraživanja koja su provedena u okviru 2 znanstvena projekta:

U prvom projektu, Psihosocijalni aspekti psihopatologije u djetinjstvu i adolescenciji cilj je bio utvrditi prevalenciju nekih psihopatoloških pojava u djece i adolescenata u Hrvatskoj, te identificirati kontekstualne rizične i zaštitne čimbenike koji djeluju na razvoj tih pojava. U prve dvije faze projekta provedena su istraživanja na uzorku od preko 3000 ispitanika u 7 gradova Hrvatske (od dubrovačke regije do Slavonije). Sudjelovali su učenici od 5. razreda osnovnih škola do 4. razreda srednjih škola.

U drugom projektu, Psihosocijalni aspekti zdravlja djece i adolescenata, istraživanja su također planirana u skladu s principima kontekstualnog, ekološkog pristupa, te suvremenih teorijskih modela u pedijatrijskoj psihologiji poput modela dječje prilagodbe na tjelesne bolesti Wallandera i Varnija (2004), te teorije obiteljskih sustava autorice Beatrice Wood (2000). Cilj istraživanja bio je utvrditi prevalenciju različitih tjelesnih simptoma i sindroma u djece i adolescenata, te identificirati s njima povezane osobne i kontekstualne rizične i zaštitne čimbenike.

Šifra artikla 4010-05684
Književni žanr Medicina
Autor Anita Vulić-Prtorić, Marta Cifrek-Kolarić
Broj stranica 353
Uvez Meki
Izdavač Naklada Slap
Godina izdanja 2011.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se