Košarica 0
Igra kameleona

Igra kameleona

Besplatno pročitaj poglavlje
Rukopis zbirke Igra kameleona, već nagrađivanog pjesnika Luke Mavretića, za koji je nagrađen i nagradom Na vrh jezika za godinu 2012., sastoji se od 50-ak pjesama. Iznimna kultiviranost i zrelost rukopisa pokazuju i otkrivaju Mavretića kao pjesnika (i autora općenito) s kojim ćemo se sasvim sigurno još sretati. Što prije to bolje.

Možda će vas zanimati

Mavretićeva poetika i autohtonost nastaju u kombinaciji nekoliko postupaka. Svaki stih počinje crticom između koje i stiha -nema razmaka. Budući da su mu stihovi uglavnom kratki, odabir crtice kao startupa radi na pojačanju i stakatiranju, sjeckanju ritma. Uslijed toga je ritam Mavretićeve poezije razmjerno brz, a izraz kondenziran. Posebnoj ritmici pridonose i igre riječima, njihovo fuzioniranje i ritmičko kontrapunktiranje, novo kovanje od starih materijala (prahposteljina, miligodina, kamenkeramika, orgazamfon), koje kontekst potvrđuje kao vrlo uspjele. Frekventno je i rastavljanje riječi iz kojih tada sinu nova značenja, poput amblematične temper-a-nature.

Tematski se Mavretić uglavnom bavi svojevrsnom inačicom ljubavne poezije, i to one koja govori o mladoj ljubavi, o zaljubljenosti i kameleonskoj interakciji ljubavnika. Drugi dio zbirke uglavnom čine pjesme koje skiciraju životne situacije mladog čovjeka, podstanarstvo, studiranje… Vedrina, danas rijetka gošća u poeziji, i zaigranost dominiraju pjesmama. Zatvaranja su, obično u refleksivnijim pjesmama, apsurdistička i otvorena ili pak, sasvim oprečna: duhovitom dosjetkom se pjesme jače zatvaraju.
Šifra artikla 4010-09931
Književni žanr Poezija
Autor Luka Mavretić
Broj stranica 76
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Na vrh jezika
Godina izdanja 2015.
Izdanje prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se