Košarica 0
Hrvatska kemija u 20. Stoljeću

Hrvatska kemija u 20. Stoljeću

Knjiga prikazuje sve važne osobe i događaje koji su utjecali na razvoj kemije u Hrvatskoj od kraja 19. stoljeća do početka 21. stoljeća.
Većina hrvatskih učenjaka u prošlim stoljećima djelovala je u stranim znanstvenim središtima jer je hrvatska prirodoslovna sredina bila gotovo potpuno nerazvijena.
Znanstvenoistraživački rad na području kemije počinje u Hrvatskoj tek u posljednja dva desetljeća 19. stoljeća. Pionirski koraci institucionaliziranja istraživačkog rada u području kemije u Hrvatskoj zahtijevali su od pojedinaca veliku motivaciju i entuzijazam. U djelu su prikazane sve bitne osobe i događaji važni za razvoj kemije u Hrvatskoj od kraja 19. stoljeća do kraja ulaska u 21. stoljeće.
Autori su se usredotočili na najvažnije i najstarije institucije u Zagrebu, u kojima su se izvodila fundamentalna istraživanja visoke razine. U knjizi su, među ostalim, prikazani razvoj kemijskih udruženja i kemijskih časopisa, skupovi hrvatskih kemičara i kemijskih inženjera, Odjel za prirodoslovlje Matice hrvatske, koji je igrao i igra važnu ulogu u promidžbi hrvatske znanosti svojim časopisom Prirodoslovlje i godišnjim skupovima Hrvatski prirodoslovci.
Velik doprinos ove knjige povijesti znanosti u Hrvatskoj sigurno će predstavljati opširni biografski podaci brojnih uglednih hrvatskih kemičara, posebno onih starijih, s prekretnice 19. na 20. stoljeće.
Šifra artikla 4010-09325
Književni žanr Kemija
Autor Paušek-Baždar, Trinajstić
Broj stranica 330
Uvez Tvrdi
Izdavač ŠKOLSKA KNJIGA
Godina izdanja 2014.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se