Košarica 0
Guraj (Knjige)

Guraj

Šokantan, potresan i brutalno iskren, roman Guraj iznimno je književno ostvarenje i važan doprinos društveno angažiranoj književnosti. Prema njemu je snimljen i film Precious koji je osvojio brojne filmske nagrade i priznanja uključujući dva Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolji adaptirani scenarij.

Možda će vas zanimati

Ona ne zna ništa o svijetu, a svijet pred njom zatvara oči.

Claireece Precious Jones je crnkinja iz Harlema. Nepismena, siromašna, debela, nevoljena i neprihvaćena, a uz to još i HIV pozitivna. Majka je zlostavlja, a otac siluje. Prvi je put rodila s dvanaest godina, a sa šesnaest nosi drugo očevo dijete. Sustav je odbacuje, školski kolege joj se izruguju. Ona je u potpunosti marginalizirana i getoizirana kao “ružna crna mrlja koju treba obrisat”.

No kad završi na pokusnom obrazovnom programu, Precious će prvi put u svom životu osjetiti snagu podrške i prihvaćanja. Dok uz hrabru i pronicavu učiteljicu Blue Rain uči čitati i pisati, Precious se otvaraju vrata novog svijeta. Zapisujući svoje misli u dnevnik pronalazi svoj snažan unutarnji glas koji ne govori samo o nasilju, bijedi i brutalnosti, već i o njezinim najdubljim osjećajima, željama i snovima. Ispisujući traume koje je doživjela, vraća ono što joj je tako besramno i nepravedno bilo oduzeto od najranijeg djetinjstva – ljudsko dostojanstvo.

Šifra artikla 4010-05586
Književni žanr Drama/Poezija
Autor Sapphire
Broj stranica 172
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Algoritam
Godina izdanja 2014.
Izdanje prvo

Komentari korisnika

Divna i poučna!

Autor: Lea (11.9.2014.)
Obožavam priče o ljudskim sudbinama. Jedna od onih koje su me se jako dojmile je knjiga Guraj prema kojoj je snimljen film Precious nagrađen s čak dva Oscara. Knjiga je svakako bolja, detaljnija, a poseban stil pisanja daje joj posebnu dimenziju koju na TV ekranima ne možete iskusiti.

Radnja se odvija u Harlemu gdje živi mlada Claireece Precious Jones. Trudna je po drugi puta i to s vlastitim ocem, majka ne samo da dozvoljava zlostavljanje nego ju i sama tuče i iskorištava, u školu ne ide redovito jer njeni roditelji smatraju da je glupa i da niti njoj ne treba naobrazba... To su samo neki od problema koje Precious ima. No ona sanja da se spasi iz te grozne situacije i omogući sebi i djeci koliko toliko normalan život.

Ravnateljica škole, svijesna da u tim uvjetima i trudna ne će završiti ni osnovnu školu, predlaže Precious da se prebaci u alternativnu školu te stekne nekakvo zvanje i maturira, što ona rado prihvaća. Tamo uči čitati i pisati a uz potporu učiteljice i kolegica vrlo brzo napreduje te uviđa koliko je sretna što je tamo i što nije digla ruke od svega (a najbitnije, ni drugi od nje).

Malo pomalo, Precious radi na svom samopoštovanju te se pokušava oteti razmišljanjima kakva su joj usađena u glavu od najranijeg djetinjstva. Djetinjstva koje uopće nije imala. Često priželjkuje da je mrtva, da je nema, da sve to prestane, a sama o sebi misli da je ružna, debela i glupa crnkinja i da za nju ne postoji bolje niti da bolji život zaslužuje. Kada rodi drugo očevo dijete, Precious shvaća da je njena majka agresivna te da joj je život u opasnosti pa bježi i pronalazi smještaj u sigurnoj kući. Sada kada shvaća koliko je bitno završiti školu jer joj je to putokaz iz bezdana u kojem se našla, neće lako odustati od škole…

Ovo je vrlo teška i šokantna knjiga. Pokazuje koliko je bitno ne samo da vjerujemo u sebe, već i da drugi vjeruju u nas jer u Preciousinu slučaju to je značilo veliku prekretnicu u životu. Okružena ljudima koji su imali težak život, odraslima a opet neukima, s kojima dijeli sudbinu, shvaća da nije sama na svijetu i da iz svake situacije postoji izlaz ako je čovjek dovoljno uporan.

Osim dirljive priče i još dirljivijih pouka, dojmio me se i stil pisanja knjige. Priču priča (tj. piše) sama Precious pa je ispričana njenim riječnikom, ispočetka ne baš bogatim i na razini pisanja djeteta, također s dosta izraza koje je navikla koristiti u Harlemu. Kako knjiga ide kraju, tako se primjećuju i promjene, jer se i sama Precious mijenja. To knjizi daje posebnu dubinu i vjerodostojnost a također ju čini jako neobičnom i interesantnom za čitanje.

Nakon čitanja neizbježno je da čitatelj preispita svoj život jer uviđamo da drugi imaju mnogo teže živote i suočavaju se sa zbilja groznim situacijama iz noćnih mora. Možda mislite kako je knjiga preteška ili predepresivna za vas, ali upravo suprotno, jer govori o novim prilikama i pozitivnim promjenama a na kraju vas ostavlja s dozom nade i zahvalnosti za sve što imate u životu, jer mnogi nemaju ni približno toliko.

Toplo preporučam svima!

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se