Košarica 0
Doživljaji - kako sam osnovao NDH

Doživljaji - kako sam osnovao NDH

Knjiga koju držite u rukama prvorazredni je izvor za što bolje shvaćanje i poznavanje tadašnjih događaja, predratnih i ratnih. Ona ne donosi cjelovitu, objektivnu, nepristranu istinu. U ovoj knjizi čitate izvorne Pavelićeve rečenice koje su sigurno subjektivne, ali su važne jer on o važnim povijesnim događajima piše iz perspektive jednog od ključnih ljudi koji su i kreirali dobar dio spomenutih događaja.
Sedamdeset je godina od završetka Drugoga svjetskog rata, pa tako i od propasti Nezavisne Države Hrvatske. Glavni protagonist NDH, njezin vođa, i vođa Ustaškog pokreta koji je bio glavna vladajuća sila tada bio je poglavnik NDH Ante Pavelić. On se nakon propasti NDH uspio spasiti od uhićenja i suđenja zbog mnogobrojnih zločina počinjenih u NDH od strane ustaškog režima koji je vodio, pa je smrt doživio u emigraciji, iako je na njega pokušan atentat u Argentini, u organizaciji jugoslavenskih službi. Pavelić stoga spada u rang važnih povijesnih osoba, pri čemu se ne može i ne smije Pavelića promatrati samo kao poglavnika NDH i kroz ratno razdoblje, nego i kao osnivača i vođu Ustaškog pokreta između dva svjetska rata, kao vođu hrvatskog revolucionarnog pokreta čiji je cilj bio rušenje Jugoslavije i beogradskog režima bilo kakvim sredstvima, pa i nasilnim, te imperativno stvaranje hrvatske samostalne države u njezinim maksimalnim granicama. Svi snovi o samostalnoj državi pali su u vodu vezivanjem za Hitlera i Mussolinija.

U ovoj knjizi objavljen je cjelovit Pavelićev izvorni rukopis koji se odnosi na razdoblje od dolaska Hitlera na vlast 1933. do četvrtog i posljednjeg njegovog susreta s Hitlerom 1944. godine.

Ova je knjiga prvorazredna povijesna građa, prvorazredan povijesni izvor, i kao takav ga treba promatrati i čitati. Ovo je jedna strana povijesti, Pavelićeva. Ali je važna svima, i istraživačima i zainteresiranim čitateljima, kako bi dobili što cjelovitiju sliku ondašnjih zbivanja.
Šifra artikla 4010-10366
Književni žanr Politika/Povijest
Autor Ante Pavelić
Broj stranica 200
Uvez Meki
Izdavač Večernji list
Godina izdanja 2015.
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se