Košarica 0
Deseti krug (Knjige)

Deseti krug

Nakon uspješnice Čuvarica sestre svoje, pred čitateljima je još jedan karakteristično šarmantan i neobjašnjivo snažan roman Jodi Picoult. Hrvatski prijevod Desetog kruga djelo je Monike Bregović.

Možda će vas zanimati

Trixie Stone ima četrnaest godina i prvi je put zaljubljena. Ona je i zjenica očeva oka – odlična učenica, prekrasna i omiljena, djevojka kojoj je Daniel Stone oduvijek bio uzor i njezin osobni junak. Sve dok se sve što je Trixie vjerovala o svojoj obitelji ne razotkrije kao najobičnija obmana.

Petnaest je godina Daniel Stone živio kao miran, staložen muškarac: svakodnevno je bio s Trixie kod kuće, a svoj posao crtača stripova nikada nije stavljao ispred karijere svoje voljene žene, profesorice na lokalnom sveučilištu. No nekoć je davno on bio potpuno drugačiji čovjek: dok je odrastao kao jedini bijeli dječak u eskimskom naselju, bespoštedno su ga zadirkivali zbog boje njegove kože. Tada je naučio nikome ne ostati dužan: krao je, pio i varao i tako se izvukao iz nepogodne mu okoline. Kako bi zaslužio svoje mjesto u krugu obitelji, odlučio je ponovno osmisliti priču o vlastitoj prošlosti, a bijes kanalizirati kroz stranice stripova. Vjerovao je da je mračna prošlost dobro zakopana. Sve do sad. Je li moguće da je dječak od čije je pojave Trixieno lice zasjalo, baš onaj koji će joj zauvijek oteti djetinjstvo? Ona tako misli, a to je sve što Daniel treba znati da se upusti na putovanje do pakla i natrag kako bi svoju kći zaštitio.
Šifra artikla 4010-09194
Književni žanr Drama/Poezija
Autor Jodi Picoult
Broj stranica 316
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Algoritam
Godina izdanja 2014.
Izdanje prvo

Komentari korisnika

Obiteljska tragedija koja će šokirati roditelje!

Autor: Lea (26.1.2015.)
“Moguće je da čudo nije nešto što se dogodi, već nešto što se ne dogodi.”

Veliki sam fan Jodi Picoult još od čitanja njene knjige “Čuvarica sestre svoje” prema kojoj je snimljen istoimeni film. Autorica piše divne knjige s naglaskom na realističnoj fikciji, obiteljskoj drami te tragičnim situacijama s kojima se ljudi ne rijetko susreću.

“Ponekad nam se želje ostvare. A ponekad je to najgore što nam se može dogoditi.”

Trixie je četrnaestogodišnjakinja koju ostavlja dečko. Bili su popularan par u školi, a ona se, tako mlada, ne zna nositi sa slomljenim srcem. Kako užasno pati, jednoga dana u bijesu razbije ogledalo te namjerno zareže ruku jer joj fizička bol pruža osjećaj da se ona psihička, barem trenutno, smanjila. Jadna i očajna, odlazi na tulum gdje će biti Jason, dečko za kojim pati te prihvaća prijedlog najbolje prijateljice da se odjene provokativno te koketira sa svima – neka pokaže bivšem da se odlično zabavlja pa će on požaliti svoju odluku. Pri kraju samog tuluma, kada je većina već otišla kući, pijana i izmorena Trixie shvaća kako je plan uspio – Jason joj pristupa te ona misli da je razlog njegova želja za pomirbom, no gorko se vara. Jason iskorištava njeno povjerenje i činjenicu da su pijani i sami, te je siluje.

“Kao dijete bojala se mraka. Vrata ormara morala su biti čvrsto zatvorena, sa stolicom pod kvakom da čudovišta ne bi izašla van. Pokrivač bi navukla do vrata da je vrag ne bi zgrabio. A spavala je na trbuhu da vampir ne bi došao i probo joj kolcem srce.
Mnogo godina kasnije još se uvijek bojala – ne noći, nego dana koji su slijedili jedan za drugim, i nije im se nazirao kraj.”

Ubrzo joj se svijet okreće naglavačke. Njena najveća želja postala je najgora noćna mora. Gomila svjedoka potvrđuje kako je Trixie na tulum došla odjevena u odjeću koja jedva pokriva najnužnije, potom je koketirala sa svim dečkima, nekima čak završila u krilu, napila se te igrala poker na svlačenje. Svi znaju koliko je patila za Jasonom i koliko ga je željela namamiti natrag. Ubrzo počinju uvrede na njen račun kako je sve izmislila, kako je sama to htjela te je nepravedno optužila “zlatnog dečka” jer je nije htio natrag. Također, neke je činjenice prešutila policiji što joj se obije o glavu te se zapliće u klupko laži iz kojih je teško izaći. Svijet joj se ruši, gubi prijatelje, a možda čak i zdrav razum.

“Nije bila slučajnost da strah može dovesti osobu do krajnosti, polako kao i ljubav. Ti su osjećaji kao blizanci: ako ne znaš što ćeš izgubiti, nemaš se za što boriti.”

Ovu tešku temu autorica vješto prati iz nekoliko perspektiva, pa tako saznajemo priču same Trixie, ali i njenih roditelja. Majka joj je upravo okončala aferu i priznala sve mužu, a on se, uz obitelj u rasulu, bori protiv vlastitih duhova prošlosti koju želi pod svaku cijenu sakriti od najmilijih. Uz mnoštvo zapleta oko ovog slučaja silovanja, u priču su upleteni i događaji iz prošlosti pojedinih likova što misterij čini još većim. Time je psihološka karakterizacija uistinu vrhunska jer nam daje pogled u dubinu – mnoge su davno zaboravljene situacije zaslužne upravo za onakav rasplet događaja kakav se dogodio, jer likovi su kompleksni te korijene svog ponašanja i reakcija vuku iz djetinjstva.

“No pokazalo se da pakao nije promatranje voljene sobe koja pati; pakao je drugi čin, kad je već prekasno da se bilo što učini.”

U ovoj ćete obiteljskoj drami moći sagledati tragediju iz više perspektiva, što priču čini jako zanimljivom i uvjerljivom. Možda je čudno reći da ćete u ovoj knjizi zbilja uživati, ali ima nešto u pisanju Jodi Picoult što vas natjera da se približite likovima kao da ih sami poznajete. Također, njen književni izražaj je od visoke vrijednosti a citati koje je poželjno izdvojiti pljuštat će jedan za drugim. Pouke koje ova priča vuče sa sobom su mnoge. Od toga kako je teško biti tinejdžer i sazrijevati do same tematike silovanja i ukazivanja na činjenicu kako je teško dokazivo te žrtva može postati meta maltretiranja, a da ne spominjem kakav je utjecaj toga na one najbliže žrtvi – roditelje. Također je prikazano kako svaka medalja ima dvije strane te uz mnoštvo zapleta do samog kraja ne ćete znati potpunu istinu.

“Svi mi želimo znati što je pošlo po zlu, čak i kad zapravo nema odgovora.”

“Deseti krug” Jodi Picoult nije me nimalo razočarao, samo je potvrda da je ovo vrlo kvalitetna autorica koja umije dodirnuti srca čitatelja i natjerati ih da se dobro zamisle. Preporučam svima koji vole realističnu fikciju, obiteljske drame i misterije.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se