Košarica 0
Charliejev svijet

Charliejev svijet

Besplatno pročitaj poglavlje
Književni debi Stephena Chboskog postao je kultni fenomen otkako je objavljen 1999. godine. Roman je proveo više od godinu dana na listi bestselera The New York Timesa, a sâm autor ga je 2012. ekranizirao u istoimenom filmskom hitu s Loganom Lermanom, Ezrom Millerom i Emmom Watson u glavnim ulogama.

Možda će vas zanimati

Charlie je krenuo u srednju školu. Iako nije najveći luzer, daleko je od toga da bude popularan. Introvertirani tinejdžer, stidljiv, povučen, inteligencijom koja daleko premašuje njegovu dob, socijalni čudak, on je osebujna pojava, podjednako odlučan živjeti svoj život koliko je odlučan od njega i pobjeći. Nizom pisama koje šalje nepoznatoj, anonimnoj osobi, prikazuje svoje mukotrpno probijanje kroz nebrano grožđe prvog razreda srednje škole u jednom predgrađu Pittsburgha, kroz one vrtoglavo divlje i dirljive dane koji se obično nazivaju odrastanjem.
Šifra artikla 4010-09830
Književni žanr Young adult
Autor Stephen Chbosky
Broj stranica 204
Uvez Meki
Izdavač Algoritam
Biblioteka Algoritam
Godina izdanja 2014.
Izdanje prvo

Komentari korisnika

Knjiga o odrastanju koju morate kupiti tinejdžerima!

Autor: Lea (5.2.2015.)
Radnja knjige smještena je u devedesete godine, pa će vas podsjetiti na tada aktualne bendove, snimanje glazbe na kasete i ostale stvari koje su pratile našu mladost. Priču nam priča Charlie, učenik prvog razreda srednje škole. On je nesiguran i povučen mladić, ono što tinejdžeri često nazivaju – čudak. Jednog dana upoznaje Sam i Patricka te konačno spoznaje kako te to imati prijatelje i pripadati negdje. S novim prijateljstvima dolaze i nova iskustva , a Charlieju je puno toga novo – većina je ostalima normalna te se podrazumijeva. Kako priča odmiče, upoznajemo njegovu toplu i simpatičnu obitelj kakva se samo poželjeti može… Otprilike, to je sve što smijem reći o radnji a da vam ne “pokvarim” knjigu.

Ova je knjiga isječak iz života jednog tinejdžera koji ne nalazi uvijek na razumijevanje (ali na kraju krajeva, tko se u tim godinama tako ne osjeća). Charlie je jedan od onih koji zrelo razmišljaju, vide svijet kakav jest te unatoč nesigurnostima imaju svoje stavove. I dok bi mnogi pomislili kako je tematika dosadna, Charlie je uistinu lik kojeg morate zavoljeti. Iako se vidi da ima određenih problema s povezivanjem te općento u društvu, nikada ne ćete posumnjati što je razlog tome. Unatoč svemu, knjigu sam doživjela kao laganu, zanimljivu i s upečatljivim krajem te mislim kako je jedna od onih knjiga o odrastanju koje se trebaju pročitati.

“Čini se da smo onakvi kakvi jesmo iz niza razloga. A većinu njih možda nikada nećemo doznati. Ali čak i ako nismo bili u mogućnosti odabrati odakle dolazimo, ipak možemo odabrati kamo ćemo odatle krenuti. Još uvijek možemo izabrati što ćemo učiniti. I možemo pokušati osjećati se dobro zbog toga.”

Uživala sam u dojmljivoj formi kako je knjiga napisana. Svako je poglavlje Charliejevo pismo nepoznatoj osobi koju smatra posebnom te joj se povjerava. Tijekom čitanja imat ćete dojam da su pisma upućena upravo vama čime dobivate osjećaj da sudjelujete u samoj priči. Time je postignuta posebna nota intime koja će vam ostati u pamćenju i približiti vam lik kao da je vaš prijatelj.

“I baš kao s kasetom s pjesmama, nevjerojatno je držati u rukama svaku od tih knjiga. Sve su mi omiljene. Baš sve.”

Ne mogu ne spomenuti činjenicu koja će se dopasti svim knjigoljupcima - Charlie mnogo čita te je dosta njegovih komentara posvećeno upravo knjigama. Možda upravo kroz te knjige i njegovo mišljenje o njima najbolje vidimo njegovu zrelost te je istaknut njegov pogled na svijet. Time nam ga autor još više približio te pojasnio narav njegova karaktera jer poznato je da knjige koje čitamo i mišljenja koja imamo o njima u velikoj mjeri stvaraju sliku o nama samima. U kombinaciji s formom pisanja to čini karakterizaciju odličnom i vrijednom isticanja.

Svima preporučam da pročitaju knjigu. Idealna je za mlade koji će u osjetljivom životnom razdoblju u ovom štivu pronaći mnogo odgovora i razumijevanja. Upravo mogućnost da se svatko od nas prepozna u glavnom liku romana čini ga pogodnim za svaku čitalačku publiku, pa će u starijim čitateljima probuditi mnogo nostalgije, ali i potaknuti da pronađu dublji smisao ako čitaju između redaka.

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se