Košarica 0
Budućnost života

Budućnost života

Edward O. Wilson (1929.) vodeći je američki biolog, znanstvenik, teoretičar, prirodnjak i pisac knjiga biološke i ekološke tematike. Najveći je svjetski stručnjak za mrave, a njegova šira specijalnost je proučavanje živog mikrosvijeta, čime se bave malobrojni znanstvenici. Zbog njegova intenzivnog izučavanja međuodnosa raznih živih organizama i svjetova smatraju ga ocem sociobiologije.
Riječ je o ogranku biologije koji se bavi proučavanjem društvenog života životinjskih vrsta, ali ne samo naprednih sisavaca, nego i mnogo primitivnijih i jednostavnijih živih bića.
On tvrdi da se sve životinje, i one sasvim sitne poput mrava, kao i one krupne poput slonova, u ma kakvom kolektivu bile, uvijek i kao zajednica ponašaju uglavnom onako kako im okoliš to određuje. U tome manji udio ima genetika, a više taj okoliš, a to se odnosi ne samo kada su životinje u pitanju, nego se to odnosi i na ljude. Sociobilogija određuje i njihovo ponašanje, a i njihovu budućnost.
U posljednje doba živi svijet je u opasnosti, u prvom redu zbog utjecaja čovjeka na prirodu, ali i zbog nekih drugih faktora, kao što je, na primjer, globalno zatopljenje. Kako spasiti taj živi svijet, to je pitanje kojim se bavi ova njegova iznimno vrijedna knjiga, koju mnogi smatraju najvažnijim pozivom suvremenom čovječanstvu da shvati kako je očuvanje prirode presudno za spas čovjeka. Edward O. Wilson, u ovoj vrlo osobno napisanoj knjizi, objavljenoj u vrijeme kada su ekološke rasprave bile na vrhuncu, istražuje sadašnje masovno izumiranje vrsta, što smatra velikim trajnim gubitkom koji ugrožava prirodno bogatstvo našeg planeta. Autor upozorava da bez bujne i bogate prirode ni čovjek nema šanse da preživi.
Budući da postoji ta sudbinska povezanost čovjeka i prirode, da čovjek ne može bez prirode, te bez životinjskog svijeta, budući da postoji ta sudbonosna povezanost životinjskih vrsta, autor dokazuje da treba spasiti svaku životinjsku vrstu da se spasi taj živi svijet, pa tako i čovjek. Taj zaljubljenik u prirodu ne daje mračne prognoze, nego iznosi konkretan plan kako se uništavanje živog svijeta može zaustaviti i spasiti čovjekov svijet dok još za to ima vremena. Njegov je prijedlog vrlo zanimljiv, budi nadu, ekonomski je održiv, a uzima u obzir sve aspekte zaštite prirode. Riječ je o knjizi koja mora zanimati svakog zainteresiranog za očuvanje prirode i našeg svijeta. Ona čitatelju otvara sasvim nove perspektive, upoznaje ga s jednim segmentom živog svijeta koji malo tko poznaje, a koji je za opstanak života na Zemlji iznimno važan.
Šifra artikla 4010-05959
Autor Edward O. Wilson
Broj stranica 188
Uvez Meki
Izdavač Profil knjiga
Godina izdanja 2014
Izdanje Prvo

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se