Košarica 0
Bijela kao mlijeko, crvena kao krv

Bijela kao mlijeko, crvena kao krv

Bijela kao mlijeko, crvena kao krv, roman prvijenac mladog talijanskog autora Alessandra D’Avenije, ljubavna je priča Lea i Beatrice, nadahnuta klasikom Vita nova besmrtnog Dantea Alighierija. Jednako inspirativan i dirljiv, pisan u formi dnevnika, i sam na dobrom putu da se pretvori u klasik talijanske književnosti, u godini izlaska nije silazio s prvih mjesta top-ljestvica.

Možda će vas zanimati

Sve ima svoju boju. Svaka stvar ima svoju boju. Svaki osjećaj ima svoju boju. Tišina je bijela. Zapravo ne podnosim bijelu boju: ona je prostorno neomeđena. Bijela je boja ključna u nekoliko izreka, provesti bijelu noć znači ne spavati, drugi izraz kaže da ne postižeš željeno, vitlaš li bijelom zastavom znači da se predaješ, onda kad ostavljaš prazan, bijeli papir, onda pak da imaš bijelu, odnosno sijedu vlas…Dapače, bijela uopće nije boja. Nije ništa, poput tišine. Bez riječi, bezglasna. Tiho, bijelo. Ne podnosim ni tišinu ni samoću, što je isto.
Šifra artikla 4010-00704
Književni žanr Ljubavni roman
Autor Alessandro D Avenia
Broj stranica 220
Uvez Tvrdi
Izdavač Algoritam
Biblioteka Algoritam
Godina izdanja 2011.

Komentari korisnika

„Ako san ima toliko zapreka, znači da je onaj pravi.“

Autor: Lea (6.9.2014.)
Teško je osjećaje koje u vama pobudi neka knjiga pretvoriti u riječi. Iako imam puno favorita, rijetke su knjige koje me baš onako dirnu u srce, a ovo je jedna takva. Kako zadržati objektivnost, a uz to prepričati vlastiti doživljaj knjige?

Leo je sasvim običan tinejdžer. Igra nogomet, vozi skuter, druži se s prijateljima, ponekad zabušava u školi. Pokušava pronaći svoj san, svoj smisao i odlučiti u kojem smjeru bi njegov život trebao ići. I voli Beatrice, iako ona to ne zna. Njegova žudnja toliko je velika da ubrzo shvaća da je Beatrice njegov san. I baš kada ga poželi ostvariti i reći joj kako se osjeća, Beatrice nestaje iz škole nakon čega Leo saznaje da ona boluje od leukemije. Uvod je ovo u posebnu i predivnu priču o ljubavi i odrastanju.

Beatricina krv sada je bijela, no ona mora postati crvena, mora ozdraviti jer Leo želi ostvariti svoj tajni san bez kojeg vjeruje da bi bio izgubljen. Priča prati njegovu svakodnevicu – događaje koji ga mijenjaju, nove osjećaje koje spoznaje te naglo odrastanje na koje je prisiljen. Jedina osoba kojoj se može obratiti njegova je najbolja prijateljica i dnevnik u koji zapisuje sve svoje misli i osjećaje, a kasnije i profesor kojeg voli nazivati Sanjar, jer upravo ga je on potaknuo da razmisli o filozofskom pitanju: koji je njegov san i što mu znači? U godinu dana, koliko je opisano, Leo će naučiti mnoge stvari – da prava ljubav voli bezuvjetno, da se za snove isplati boriti… Iako naoko živi normalan mladenački život, svađa se s prijateljima i roditeljima, Leo na vrlo emotivan način opisuje svoje nošenje s novim osjećajima koje je spoznao te nedaćama koje ga kasnije snalaze.

Autor često kod opisa koristi simboliku što značenju boja daje sasvim novi smisao, a usporedbe koje uspjeva stvoriti romanu daju originalnost koja se rijetko nalazi. Stil pisanja je poetski, prepun krasnih misli i usporedbi nad kojima nemate izbora nego da se zamislite. Samim korištenjem boja osjećaji su opisani na nikad viđeni način te u čitatelju pokreći bujicu misli i osjećaja. Predivna ljubavna priča tako je i ozbiljna priča o odrastanju, ali i životnim vrijednostima te u sebi nosi dugi niz pouka sa snažnim utjecajem.

Ovaj roman dira u srce ne samo ispričanom pričom, već i načinom pisanja. Nešto tako divno kao što je poetičnost ovog romana teško je pretočiti u riječi pa vas ostavljam samo s preporukom da svakako pročitate ovo predivno djelo – uvjerite se u moje riječi, jer sami ga morate DOŽIVJETI – bolji izraz ni ne postoji!

Pogledajte video s citatima te uživajte: https://www.youtube.com/watch?v=Ijbefc94FZY

„Ako san ima toliko zapreka, znači da je onaj pravi.“

„Raspituje se za pojedinosti. Samo onaj tko zna postaviti pitanja o detaljima doista pokušava osjetiti što ti je na srcu. Pojedinosti. Detalji: način da pokažeš ljubav.“

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se