Košarica 0
100 godina samoće

Sto godina samoće

Mnogo godina kasnije, pred švedskim akademicima koji su mu uručili Nobelovu nagradu za književnost, Gabriel Garcia Marquez (1928.) u lanenom odijelu, s žutom ružom u zapećku, prisjetio se onog davnog poslijepodneva kad je rukopis "Sto godina samoće" iz lokalnog poštanskog ureda bio poslan nakladniku.

Možda će vas zanimati

Taj roman je Garcia Marquez pisao gotovo pune dvije godine ne obazirući se ni na koga, a ponajmanje, čini se, na vlastitu obitelj. Roman je objavljen 1967. godine i odmah doživio senzacionalan uspjeh i kod publike i kod kritike – prva naklada je iščezla s knjižarskih polica u samo nekoliko dana. Roman ''Sto godina samoće'' je uostalom i glavni razlog zašto je Garcia Marquez dobio nagradu Švedske akademije za književnost godine 1982.

Mnogo godina kasnije, romanu ''Sto godina samoće'' prišivena je oznaka magičnog realizma, iako su čitatelji u Latinskoj Americi taj predivan roman čitali kao najobičniji realistički roman – no to je bio roman koji je na veličanstven način govorio o njima samima, o njihovim obiteljima, ratovima, suzama, mukama i ljubavi.
''Mislim da je ta čudovišna stvarnost zaslužila Nobelovu nagradu'' – rekao je sam Garcia Marquez na svečanoj dodjeli.
Šifra artikla 4010-08877
Književni žanr Proza
Autor Gabriel Garcia Marquez
Broj stranica 272
Uvez Meki
Izdavač V.B.Z.
Godina izdanja 2014

Ocijeni i komentiraj proizvod

Samo registrirani korisnici mogu davati ocjene. Molimo, registrirajte se